×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как Тодор Живков за малко не построи писта за Формула 1


Спомени от соца: Как Тодор Живков за малко не построи писта за Формула 1
Трасето е трябвало да бъде изградено на метри от пътя София-Бургас
10 Септември 2016, Неделя, 00:10 ч.
Източник: в. Сега

Избира Сливен заради близостта му до Южното Черноморие


Колкото повече години минават, толкова повече човек осъзнава, че в някои свои решения другарят Тодор Живков просто е изпреварвал времето си. Макар и ползваща се с огромно недоверие на Запад като най-верен сателит на СССР, България е успяла не просто да убеди Международната автомобилна федерация (ФИА), която държи правата на състезанието, да одобри проект за създаване на такава писта, но основните трасета и инфраструктура дори са били построени. За 6-те години от възникването на идеята през 1984 г. до падането на социализма държавата е вложила 25 млн. лева в строежа и са били осигурени още $800 млн. инвестиции от три чужди фирми. Ако всичко е вървяло по план, той е предвиждал през 1992 г. вече да имаме лицензирана писта за Формула 1.

Един от верните сподвижници на Живков го запалва по идеята. Това е бившият ремсист и негов съратник още от времената преди 9 септември 1944 г. генерал Иван Врачев, вече покойник. Хората, които го познават, го описват като противоречива личност, но достатъчно инициативна. През 1973 г. като председател на Комитета за отдих и туризъм ген. Врачев представя в Държавния съвет на НРБ – най-висшия орган в онези времена у нас, проект за превръщане на Рилския манастир в „образцов обект на „Балкантурист“. Идеята му е там да се изградят снекбарове, валутен магазин и още куп екстри за привличане на платежоспособни посетители от Запада. Живков първоначално застава зад генерала, но после е убеден от Политбюро, че наместо в интересна дестинация, това ще превърне България в кич, и проектът е отхвърлен. В началото на 80-те Врачев е вече председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА) и се среща с трима италианци, които обикалят Балканите, за да търсят терен за база на Формула 1. По това време турската писта „Истанбул парк“ все още не съществува, но пък социалистическа Унгария тъкмо прави планове да гради своята „Хунгароринг“. Именно това е основният коз на Врачев. След като Живков е казал „да“, вече няма никакви пречки. Любопитна подробност е, че още през 70-те години от Филип Морис проявяват желание да изградят такава писта край София, но от наша страна им е отказано.
Почти десетилетие по-късно, след като Живков вече дава зелена светлина на проекта изниква въпросът за мястото, където да бъде построена пистата.

Няколко месеца се спори къде е най-подходящият терен. Вариантите са два – край Самоков или в землището на Сливен. През 1985 г. надделява лобито на Георги Йорданов, който е родом от града на стоте войводи и е един от активно ангажираните в инициативата. Сливен побеждава и заради близостта му до морето, но и защото наблизо има летище, което днес е изоставено, но в средата на 80-те е имало капацитет да обслужва както граждански, така и карго самолети. Веднага след взетото решение новината е оповестена и в някои тогавашни медии. Решено е пистата да е в местността Романуша, източно от Сливен, буквално на метри от пътя София-Бургас. Използва се естественият релеф на местността. Теренът там е равнинен, с неплодородна песъчлива почва. Допълнително улеснение е фактът, че земята е изцяло държавна и лесно може да влезе като апортна вноска в бъдещия спортен комплекс.

Парите от българска страна официално минават през СБА. Сега тази организация има твърде скромен бюджет, но в онези години годишната й субсидия от държавата е била няколко десетки милиона лева. Идеята е държавата да влезе в съдружие с три чужди фирми, най-известната сред които е немската „Шнайдер“. Останалите две са от Италия и САЩ, като за американците се е знаело, че имат акции в „Боинг“. Специално за преговорите с тях, както и с ФИА през 1986 е създаден екип, в който влиза все още неизвестният бъдещ активист на СДС Венцеслав Димитров, както и тогавашният председател на Окръжния народен съвет в Сливен Кольо Николов.
Проблемът, който възниква обаче е не изграждането на самата писта, а обслужващите съоръжения.

За да се провежда Формула 1, изискванията са наблизо да има съвременен хирургически комплекс с хеликоптерна площадка, готов във всеки момент да приеме ранени пилоти. А също луксозни три- и четиризвездни хотели. Оборудването в болницата е щяло да е изцяло американско. А хотелите – част от световноизвестни вериги. Планирало се още в Романуша да се изградят картинг писта, къмпинг с 320 места, паркинг за 30 000 автомобила, хотел, бунгала, тенис кортове и игрища за волейбол и футбол, технически център, хеликоптерна база.
Преговорите с чуждите инвеститори са водени основно през 1988 и 1989 г. във Виена и Мюнхен, докато едновременно върви и строежът на трасетата. Общата им дължина е 4 266.95 м. Половината са прави отсечки. Завоите са общо 13, като на всеки километър са по три – 8 десни и 5 леви. Наклоните по тогавашните стандарти не е трябвало да са по-големи от 20% при изкачване и 10% при спускане. При нас те са съответно 4,1% и 5,8%, а разстоянието между най-високата и ниска точка е 56 метра. Стартовата права е с дължина 697,19 м.  Първоначалният вариант е предвиждал ширината при стартовата полоса да е 15 м, в останалата част да се свива до 11.

Планът е бил доста многомащабен. Трасето е било предвидено да отговаря на изискванията за провеждане едновременно като на автомобилни ралита, така  и на състезания с камиони. Точно когато проектът е вече готов, ФИА приема нови правила за пистите от Формула 1, което налага преработването му. Тази промяна се оказва и препъникамъкът на почти завършения вече спортен комплекс. Според специалистите, ако тя не е  била приета, целият спортен комплекс е можело да бъде завършен преди преломната 1989 г. и политическите промени е нямало как да се отразят.

Самата писта е проектирана от инж. Румил Гърнев от „Пътпроект“ – София, чийто екип е автор и на автомагистралите „Люлин“ и „Тракия“. Първият асфалт, положен между селата Цалапица и Мало Конаре по протежението на „Тракия“, част от който е запазен и до днес, е с грапава настилка. Целта е тя да се тества преди след това с нея да се оборудва и българската писта за Формула 1. Напълно готови и асфалтирани са подходните отсечки към пистата. За обработката на терена са се ползвали скрепери, оборудвани с ножове за рязане на почвата, които толкова бързо са се износвали, че се е налагало всяка седмица да се сменят.

Гърнев и колегите му са командировани до Западна Германия, за да наблюдават строителството на пистата „Нюрбургринг“. В Сливен пък пристигат хирурзи от Хюстън, за да подберат български лекари, които по-късно е трябвало да летят до САЩ на обучение за работа в бъдещата модерна болница. С пълна пара върви строежът и на хирургическия комплекс в Сливен – десететажна сграда, първата болнична постройка у нас с площадка за хеликоптери. Водят се преговори с „Шератон“ и „Хилтън“ да управляват бъдещите 6 хотела около пистата. Единият, макар и непостроен, е кръстен „Тоида“ и дори се сдобива с управител, който почти цяла година получава заплата. Предпоследната среща с инвеститорите е в сакрален период. Провежда се между 10 и 20 ноември 1989 г. Ръководи я финансовият министър Белчо Белчев. Последната е във Виена през март 1990 г. Месец по-късно току-що поелият премиерския пост Андрей Луканов прекратява строежа.

Причините за прекратяването на строежа можем да ги търсим на две места. През 1985 г. страната ни започва да строи спортното съоражение успоредно с братска Унгария. Унгарците обаче  първи успяват да звършат своята писта и то в рекордно кратки срокове.  Работата по строежа на съоръжението там започва на 1 октомври 1985 година и завършва осем месеца по-късно, с което „Хунгароринг“ става най-бързо построената писта за Формула 1. Трасето,  отстоящо на 20 км от Будапеща отваря врати на 24 март 1986 г. и веднага става част от календара на Формула 1. Така 4. 381 километровата отсечка в Могьород става първата писта в Източна Европа, на която се провежда кръг от шампионата, още по-времето на Студената война.

Това развитие на нещата до известна степен обезмисля изграждането на второ трасе за провеждане на високоскоростна надпревара в социалистическия блок и българският проект започва бавно да губи инерция още в самото си начало. Въпреки тези обстоятелства обаче, макар и бавно нещата край Сливен се движат, а краят им идва едва след промените през 1989 г. Затова има основание да се счита, че главната причина за замразяването на мащабното спортното съоражение си е изцяло вътрешна. След 10 ноември в управлението на държавата си остават кадрите на БКП. Местните амбициозни ръководители са заменени с нови партийци, но много от тях вече нямат национално мислене. На държавно ниво Андрей Луканов и правителството му са жив пример за това. Така с решението му за спирането на строежа свършва и приказката, че в България ще се провеждат състезания от Формула 1.

Днес почти изградената писта, със заровените в нея 25 млн. лева стои изоставена. Основите на малко над 4 километровото трасе, както и изградените отводнителните системи могат да бъдат видени и днес. Край тях се виждат само скелети на животни, а в далечината – силуетите на сливенските блокове. Недостроената сграда на хирургическия комплекс е продадена и съборена, а интерес от страна на чужди и наши инвеститори за дострояването на комплекса липсва. Преди 3 години във Фейсбук е сформирана групата „Искаме автомобилна/мото писта Сливен да бъде завършена”,  която към момента има 1300 последователи. Ние също подкрепяме тази инициатива и не ни остава нищо друго, освен да и пожелаем успех!








В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
До 2
11.09.2016 19:56:20
1
3
Ти си една мръсна женска полова система, спри да пишеш тъпотиите си глупава жена. Абсолютно недоразумение си в природата. Виждаме всички тия какво сътворяват, едно голямооо нищо и едни огромнииии кражби. Замълчи олигофрен от женски род.
16.
10
11.09.2016 16:41:01
0
1
Ясно е, че Русия също има икономически проблеми, особено с любезното съдействие на Запада. Лошото е, че благополучието на САЩ и ЕС е сериозно разклатено, а на нас ни се подхвърля лъжлива информация. Впрочем наподледък взеха да си го признават.А случая КТБ за мен си остава мъгла, макар че прозира чисто българския пладнешки грабеж на пишман олигарсите на прехода. Както се казваше в една чалга от 90 те: "Пари нема, действайте "
15.
FREE BULGARIA
11.09.2016 15:35:13
1
4
Аз съм агент на НАСА и Халеевата комета.Обичам да се разхождам по луната,щото там въздуха е много здравословен.Е взимам си със мене и някой негър,с който практикувам любимото ми хоби,лапане на пишки,така щастието ми е пълно
14.
vasil levski govori
11.09.2016 15:10:00
1
0
KTB beshe rusko-sofiiski-mafiotski proekt da butne Evropeiskoto pravitelstvo na GERB.
13.
do 10
11.09.2016 15:08:54
1
0
Do 10: iskah da kaja KTB, ne KGB. No mnogo hora se sumniavat, tova e edno i sushto.
12.
do 10
11.09.2016 15:07:54
1
0
Do 10: kakvo e realnoto pokritie na rublata? Koi go proveriava? Otkude puk ti znaesh kakvo e realnoto pokritie na edna svobodna moshtna ekonomika?
Pulen tupak si! Tova pak za KGB Amerikancite li biaha vinovni, tupak? Kakvo e realnoto pokritie na Rusia? Nikakvo. Edna izmislena imperia ot tupaci.
11.
Диян Тончев Камбаната
11.09.2016 14:41:21
1
1
Аз съм жена и обичам чурки повече от хляба.
10.
до 8
11.09.2016 14:25:47
1
2
В САЩ започна финансовата криза, която разтърси доста и Европа преди няколко години. Именно във федералния резерв на щатите от много години се печатат банкноти без реално покритие. Съветвам те и да се запознаеш със дипломатическият скандал между САЩ и Китай относно крайно унизителното посрещане на американския президент за срещата на Г 20 в Китай. Зад този скандал се крият неуредени финансови отношения между двете страни, в които щатите се явяват длъжници. Става въпрос за милиарди.И накрая, макар и неофициално - ЕС и НАТО имат за противник триадата Русия, Китай и Индия, които засега само икономически здраво саботират долара и еврото. Засега защото когато НАТО бяха решили да нахлуят в Иран, в персийския залив бе разположен боен флот на Русия и Китай.Това са факти, изводите оставям на теб.
9.
то и коли щяхме да праим
11.09.2016 13:28:59
0
1
Тати ще ми купи колело, ама друг път!
8.
do 7
11.09.2016 12:53:27
2
1
Do 7: kude ima poveche capital i pari???? Vuv USA ili Russia?
Zashto rusnacite vsicki iskat da biagat v USA?

Yasno e che rabotish za KGB.
7.
FREE BULGARIA
11.09.2016 12:45:16
0
6
Да си призная,аз съм хомосексуалист.Специалитет ми е да лапам пишки.По възможност на негри и не по малки от 25-30см.Щото ми са като братя,е за туй ги обожавам.Аре,че ме чака един негър с надървен,да му помогна на човека.
6.
Сливенския
11.09.2016 11:36:19
5
0
Хаха как ще има писта там. Ако бяха го направили, шумахер щеше да е погинал при катастрофа с магаре. И циганите и наркоманите щяха да "сменят" гумите на болидите в движение :D :D
5.
Шефче
11.09.2016 11:32:56
2
3
И от писта я докарахте само до "сливенски кашкавал". Как се докарахме до тука. Кой ни ебава?
4.
Бургов
11.09.2016 11:19:06
10
0
Ако беше около София има някакъв шанс този проект!Ама в този мангалски регион просто е безумие да се изгради такова модерно съоражение!!!
3.
lisan lisan
11.09.2016 10:33:15
0
5
терена (пистата) вече е собственост на "ОВЪРГАЗ" а дали г-н Сашо Днчев е олигарх и за какво ще ползва терена не знам
2.
FREE BULGARIA
11.09.2016 10:22:23
16
4
Интересна идея, полудявам само като чета името му.
Кръвта ми се сварява от възмущение и яд.
Как може убиеца/убийците на България дори да има статия със неговото име във ерата на Европа!!!

Как може този изрод и тези след 1944 които убиха царя и държавата ни, които ни превърнаха от 10 милиона страна във комунистическа смешка още да не са наказани???? Лустрация!

Москва и София убиха България.
Тея пияни нахални бутащи се комунисти са за бесилото, не са за статия. Къде е Българина да търси справедливост и отмъщение?

Комунистите от София и Москва първо забраниха частната собственост (абсурд!), след това правата на хората, и така нашите индустриалци избягаха през глава или бяха убити. През 1989, комунистите решиха да стават капиталисти и купиха малко останалите компании за нищо пари. Те са некадърници и ги затриха за нула време. Ето така беше изтрито цялото богатство на България, целия ред и държава и хората продължават да страдат и бягат. Други умират с 200 лева пенсии.

Да, нещата се упРавят. Но Българина не си иска отмъщението. Не си иска правата и свободния пазар. Не може да се защити от руските енергийни монополи които го убиват със високи цени.

Кмете, трябва по дисциплинирано, по здраво да се пипа, за да върнем Българите и да привлечем повече славяни при нас.

Русия ще се разпадне, тези алкохолни мутри ще се сбият с някой и ще си получат края.

Трябва да сме готови да се възползваме или предпазим.

Трябва нов Маршал план за България със наши партньори от САЩ, Китай и Англия.
1.
xaxo
11.09.2016 09:56:08
0
25
Ако беше я построил, сега някой от олигарсите ни щеше да си има частна писта купена за 1-2мил. лева.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори