×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Потопете се в магията на Несебър – градът-съкровище, прославил България по цял свят (ВИДЕО)


Потопете се в магията на Несебър – градът-съкровище, прославил България по цял свят (ВИДЕО)
Старият град със сигурност е благословен от всички богове, тук античност и съвремие се преплитат
Тема в развитие
виж още
скрий
30 Август 2016, Вторник, 11:29 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Тук е мястото, където има бряг и слънце за всеки


Флагман.бг Ви представя най-красивите и спиращи дъха места в община Несебър, които всеки трябва да посети. Това е поредната община, която се включи в съвместната ни инициатива с Организацията за управление на туристическия район „Южно Черноморие”.

Община Несебър се утвърждава като „близка” и лесно достъпна туристическа дестинация, предлагаща усещане за стабилност и надеждност. Този положителен имидж през последните години се превърна във важен фактор за избор на дестинацията от традиционни европейски пазари. Богатият туристически потенциал на района, основаващ се комбинацията от красива и разнообразна природа, природни феномени, отлични климатични условия, хилядолетно културно-историческо наследство, автентични занаяти и обичаи, развита туристическа инфраструктура, вкусна храна и отлични вина, гостоприемство и географска близост до основните емитиращи пазари бяха предпоставка за създаването на атрактивни туристически продукти, привличащи вниманието на различни целеви групи. Сред тях и партньорите в бранша, община Несебър получи имидж на привлекателна, екологична дестинация, предлагаща високо качество на атрактивни цени, подходяща за ваканционен туризъм, рекреация, индивидуални пътувания, детски прояви, оздравителни почивки и рехабилитация, спорт и култура. Община Несебър е мястото, където има бряг за всички и слънце за всеки.


Градът – музей, градът на ЮНЕСКО

На западния бряг на Черно море / Евксинския понт са разположени много градове, основани още през праисторическата епоха, развили се през античността и достигнали разцвет и благоденствие през средновековието. И днес животът в тях продължава.
Сред тези градове е градът-музей Несебър, който е вписан в Списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

Разположен е на малък полуостров в северната част на Бургаския залив. Днес полуостровът е с размери:  дължина 850 м и ширина 350 м. Посредством тясна ивица земя, т.е. провлак,  градът се свързва с материка, където е разположен новият град.

Богатото културно наследство на град Несебър е оценено още през 1956 г., когато с постановление на Министерския съвет на Народна Република България територията на стария град е обявена за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват от национално значение. Но неговата културна значимост надхвърля националните ни граници. На 9 декември 1983 г. старият град Несебър е вписан в списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.
Старият Несебър е място, където много цивилизации са оставили осезаеми следи, съчетани с природната конфигурация на полуострова, свързан с материка посредством тесен провлак. А културното наследство на града е илюстрация на важни исторически епохи – праистория, античност, средновековие.

ПАМЕТНИЦИ:

Крепостни стени

В резултат на дългогодишните археологически проучвания са разкрити части от укрепителната система на града през различните епохи: тракийска,  елинистическа, старохристиянска, византийска, както и множество от преустройства, поправки и добавяне на нови елементи. Най- добре са проучени западната крепостна стена с петоъгълните кули, които фланкират главната порта на града, кръглите кули, подковообразната и четириъгълната, както и голяма част от южната крепостна стена с четириъгълните кули. Части от укрепителната система са открити и в акваторията на полуострова.

Императорски терми – втората половина на V – VI в.
Разположени в северната част на полуострова, североизточно от църквата „Св. Йоан Кръстител”. Представляват комплекс от помещения и зали. Част от него е непроучена поради наличието на съвременни жилищни сгради. 

Базилики – най-добре запазени са:

„Св. София” – всеизвестната „Стара митрополия” – от средата на V в., изградена върху руините на античния храм на Аполон,  на централния площад – Агората. По план е трикорабна базилика с една апсида, с колонади от мрамор и с атриум (двор).  През IX в. е преустроена като мраморната колонада е заменена със зидана. В храма се съхранявали мощите на „Св. Теодор Стратилат”. 
В северозападния ъгъл на централния кораб е запазена част от гробница – кенотаф / символично погребение/. Според надгробния надпис тя принадлежи на „Божията рабиня Матаиса Палеологина Кантакузина”.

„Богородица Елеуса / Умиление” – от средата на VI в. Намира се в североизточната част на полуострова, в непосредствена близост с вятърната мелница.
По план подобна на горната, но с триделна апсида. В резултат на по-късни преустройства северният кораб, намиращ се непосредствено до морския бряг, е изолиран от централния посредством стена, а не с колонада. На тази базилика, по-късно манастирска църква, принадлежи иконата на „Св. Богородица Елеуса/ Умиление”, посребрена от българския цар Иван Александър.

Месемврийски бисери на средновековната архитектура:

Църква „Св. Йоан Кръстител” – от края на X и началото на XI в. Построена на мястото на по-стара базилика. Кръстокуполна, с три полукръгли апсиди на изток, без предверие на запад, а вътрешното пространство разделено от две надлъжни стени на 3 кораба, покрити с полуцилиндрични сводове.
Църквата е част от културно-туристическия маршрут  „Духовен път” по проекта на Община Несебър „Вяра в Несебър”.

Църква „Св. Богородица – животворящ извор”,
по- късно известна като „Новата митрополия” и „Св. Стефан” -
от първата половина на XI в., преустроена през XVI в., а през  XVIII в. е прибавен външен притвор. В църквата са съхранени ценни стенописи от 1599 г. Изобразени са 258 сцени с повече от 1000 образа. Под тях има следи от по-стар живописен слой. От 1974 г. църквата е отворена за посещения.

Църква „Христос Пантократор / Вседържител” – от първата половина на XIV в.
Разположена в центъра на града. Кръстокуполна по план, с купол и кула-камбанария над преддверието. Забележителна с богатата керамопластична украса характерна за Месемврийските църкви от XIII – XIV в., оформяща т.н. „живописен стил”.

В „живописен стил” са построени и църквите:

„Св. Параскева” -  еднокорабна по план, с купол, а върху преддверието се издига кула-камбанария. И тази църква е част от културно-туристическия маршрут „Духовен път” по проекта на Община Несебър „Вяра в Несебър”.

„Св. Архангели Михаил и Гавраил” – еднокорабна, с купол и кула-камбанария над преддверието. Тя е третият обект включен в културно-туристическия маршрут „Духовен път”.

„Св. Тодор” – от нея днес са запазени западната и северната стена, а другите две и покрива са от времето на османското владичество.

„Св. Йоан Алитургетос / Неосветени” – тук „живописният стил” достига до съвършенство. Източната и северната фасади на храма представляват богато орнаментирана дантела с причудливи елементи оформящи различни мотиви – мрежест, шахматен, слънце, плетеница, на места – каменна пластика с растителни орнаменти, морски образования, човешки изображения. Всичко това на фона на редуващите се пояси от тухли и камъни, а над тях гирлянди от глинени панички и четирилистници.

Църква „Възнесение Господне” /  „Св. Спас”
Църквата е построена през времето на османското владичество – в началото на XVII в. върху руините на по-стара църква. Според дарителския надпис през 1609 г. е изографисана със спонсорството на местен архонт. Днес стенописите са добре съхранени.
Църквата и пространството около нея са част от културно-туристическия маршрут „Духовен път”.


Несебърски пейзаж през Възраждането

Преобладаващ елемент от пейзажа на града през Възраждането са 89-те къщи. Три от тях са обявени за паметници от национално значение.

Къщи от национално значение:

Къщата на капитан Павел – разположена над южното пристанище, строена през средата на XIX в.,  двуетажна, приземният етаж е каменен, с височина 5 м. На горния  етаж около големия салон са разположени спалните, кухнята, килера и стълбите към двора и избата. На юг етажът е изнесен на еркери. Между двете южни стаи е разположен балкона. Днес къщата се ползва за атракционно заведение – „Капитанска среща”.

Къщата на Димитър Москоянев – намира се в югоизточния край на полуострова, строена през средата на XIX в., двуетажна, долният етаж е каменен, а горният жилищен етаж е образец за богата градска къща. Днес тук е разположен Етнографският музей.

Къщата на Желю Богданов – разположена в югозападната част на полуострова, построена през 1885 г., с богато украсени фасади.

Друг елемент от пейзажа на града от тази епоха са вятърните мелници. Те функционират до към 30те години на XX в.

Етнографски музей
Eкспозициятa “Старият Несебър от края на XVIII до началото на XX в.”  проследява  развитието на града от Възраждането до първите десетилетия на XX в. Тя се намира в Москояневата къща.

Релефна карта-макет на полуострова, изработена от месинг, посреща гостите на метри от входа на града, пред Археологическия музей. Информационното съоръжение указва местонахождението на забележителностите.

Археологически музей
Експозицията „Несебър през вековете” е създадена още през 1956 г. с местонахождение църквата „Св. Йоан Кръстител”. През 1994 г. тя е преместена в изградената за целта музейна сграда. В нея са експонирани най-интересните и значими археологически материали, открити при проучванията на полуострова, акваторията му и на континента, в продължение на много десетилетия. Историята на града през различните епохи е  представена с артефакти разположени в 4 зали.
А в лапидариума са експонирани множество мраморни архитектурни елементи, принадлежали на важни обществени сгради през античността и средновековието. Експонат „на място” е и средновековната гробница.

Грижа за опазване на културно-историческото наследство
Сред приоритетите в работата на Общинска администрация е грижата  и опазването на културно-историческото наследство. През 2009 година за нов живот възкръсна църквата „Св. Стефан“, а през 2014 година  се реализира проектът „Вяра в Несебър”, който бе осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. В резултат на извършените консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи и социализация, църквите „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, както и околните им пространства, придобиха адекватна и съвременна функция с респект към оригиналните пространства в тях и за целогодишно ползване като културно-исторически атракции. Тези храмове оформят част от културно-туристическия маршрут „Духовен път“. Отличната акустика на църковното пространство предоставя възможност за ползването им за камерна концертна зала, за поетични, театрални и други артистични прояви. Така например в Европейската нощ на музеите църквата „Св. Параскева“ се превръща в мини киносалон, където се прожектират рекламни филми, спечелили награди от престижния форум „Културен туризъм“  - Велико Търново.  Храмът „Св. Йоан Кръстител“ пък е домакин на класически музикални концерти на камерни състави.

Със средства от американското посолство на полуострова се консервира и реставрира средновековната църква от XIV „Св. Йоан Алитургетос“. Проектът е подкрепен от правителството на САЩ като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН). Община Несебър подготвя и необходимата проектна документация за консервация и социализация на църквата „Христос Пантократор“ в стария град, а след това ще се търсят европейски средства за реализацията. Освен това ще търсят варианти за реставриране и на други паметници на културата, които на по-късен етап да бъдат включени в „Духовния път“.

С отварянето на църквите за посещение е нараснал и интересът към тях, като най-много посетители в музейните обекти на територията на полуострова се отчитат в Археологическия музей и  в църквата „Св. Стефан“.

Иконната зала в музея в Несебър – достъпна за хора с увреждания
От около месец Иконната зала в Музей „Старинен Несебър” вече е достъпна за хора с увреждания. Това стана възможно благодарение на доставените два робота - Тип Т 09 и Т 10, които са предназначени за преодоляване на стълби. Новите придобивки са финансирани по проекта „Осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания”, който музеят спечели към Агенцията за хора с увреждания и изпълни успешно много преди предвидения краен срок. След като бяха доставени в Археологическия музей, с роботите бе направена демонстрация, а част от музейните работници бяха обучени да работят с тях. Размерът на субсидията за проекта бе 20680 лв.   Идеята за адаптирането на културните забележителности в града на ЮНЕСКО, за да са достъпни за всички, бе обявена още по време на първото издание на фестивала „Несебър без граници“ през 2015 г. от кмета на Несебър Николай Димитров. Тогава той призова хотелиерите и ресторантьорите също да помислят за създаване на подходяща среда за хората с увреждания. Темата с достъпността на забележителностите на полуострова градоначалникът е разисквал миналата година с Минчо Коралски, който бе председател на журито на фестивала „Несебър без граници“ и е председател на Агенцията за хората с увреждания.
Културната програма на община Несебър

Несебър е четирисезонна дестинация  с богата културна програма. Предпролетен Несебър може да бъде видян чрез Уикенда за любов и вино „Влюбени в Несебър“ в дните около 14 февруари, специален жест към най-малките е уикендът около 1 юни, наречен „Пясък в сандалите“ с множество игри и голяма порция добро настроение.  Връхната точка в културната програма е 15 август- празник на града, който се отбелязва с множество събития на няколко сцени и то така, че да има за всекиго по нещо. През есента Несебър – единственият български град, вписан в престижната листа на ЮНЕСКО, е домакин на фестивала „Есенни пасажи“. С връщането към нов живот на църквите „Св. Стефан“, „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, както и започналата реставрация на "Свети Йоан Алитургетус",  хилядолетната история на града става по-близка, по-експресивна, много по-достъпна и многолика, а затвърждаването на Несебър като дестинация за поклоннически и културен туризъм  приоритет в работата на администрацията.

Заедно с традиционните вече фестивали като „Слънце, радост, красота“, „Несебърски накит“, Международния поп-рок фестивал,  Фестивала на меда, Международния арт фестивал „Съзвездия в Несебър”, през 2015 г.  градът на ЮНЕСКО прибави още три нови форуми към културния си календар - „Несебър-остров на изкуствата“, “Месембрия Орфика”, посветен на класическата музика, и „Несебър без граници“, представящ различни области на изкуството, поднесено от хора в неравностойно положение, но с артистични заложби.

Важни за селищата на общинска територия са и местните празници с кулинарна насоченост: на хляба – с.Оризаре, на младото вино – Гюльовца, на суджука - Кошарица. Те също спомагат за привличане на гости извън активния туристически сезон.

Несебър се стреми да привлече на своя територия фестивал, наречен „Надеждите на Европа“.  Администрацията вече е провела среща с представители на международното фестивално движение и с представител от администрацията на руския президент, на която са се обсъдили възможностите за провеждане на този форум в единствения град на ЮНЕСКО и то в дългосрочен аспект. Имайки предвид, че форумът привлича вниманието на широк кръг от участници, това би било още една възможност за популяризиране на фестивалния туризъм в общината.
Несебър е предпочитана дестинация и за сватбен туризъм, като по последни данни сключените бракове за периода 2009-2014г. са 706. През последните години  Несебър се е оказал притегателно място за сключване на брак от хора, освен от България и от общо 52 държави.

Вместо заключение
Ако е вярно, че човек истински живее в миговете на съприкосновение с красотата, то Несебър е обетованата земя на нашето възхищение, една непреходна хилядолетна магия, която непременно трябва да се почувства и преживее. Несебър е перлата в короната на българското самочувствие.

В категории: Несебър


България Всички новини
С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори