×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Елате в Приморско – райското кътче на Черноморското крайбрежие (ВИДЕО)


Елате в Приморско – райското кътче на Черноморското крайбрежие (ВИДЕО)
Посетете резервата “Ропотамо” и се докоснете до чиста и непокътната природа
Тема в развитие
виж още
скрий
23 Август 2016, Вторник, 08:29 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Венчавка под водата  е сред най-екзотичните атракции, които можете да откриете тук


Флагман.бг Ви представя най-красивите и спиращи дъха места в община Приморско, които всеки трябва да посети. Това е третата община, която се включи в съвместната ни инициатива с Организацията за управление на туристическия район „Южно Черноморие”.

Приморско е климатичен курорт и любимо място за по – младите туристи. Намира се на 52 км южно от Бургас, на носа между Дяволския залив и залива Стомполо. Курортът има обширна плажна ивица, по която са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинги. Местността е покрита с широколистна растителност и всъщност представлява парк с много алеи сред буковите гори.


Тракийското светилище Беглик Таш 

Само на 3 км Северно от Приморско се намира едно от най-мистичните места по нашето Черноморие – Беглик Таш. Според археолозите Беглик Таш е свързан с най-стария култ към Богинята Майка и Бога Слънце и фазите на техния брак. Вероятно мястото е служело и за посвещение на траките в орфическото учение. Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е.

Беглик Таш е било главното светилище на тракийското племе „скирмиани” - най- древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа в т.нар. Меден рид и снабдявали с медна руда другите тракийски племена и крайморски народи още от IV хил. преди Христа. Техният владетел бил и върховен жрец, а резиденцията му била изградена високо над реката на известната скала, наричана „Лъвската глава” на 3 км. западно от “Беглик Таш”- главното светилище. Пътят между тях бележи свещеното пространство, в което се намират комплекси от тракийски могили, долмени и малки скални светилища. Това богатство на древни паметници дава повод Приморската планина на десния бряг на р. Ропотамо да бъде наречена „Свещената планина на траките-металурзи”.


Крепостта Фармакида край Приморско

Тракийската крепост „Фармакида” се намира в непосредствена близост до Приморско, до три брода на река Ропотамо в южното подножие на Медни рид.      

Обектът обхваща площ от 1дка. върху естествено укрепен терен. Ограден е от всички страни с мощна крепостна стена с дебелина 2м. и запазен от югозапад на места до 2,50м. височина. Крепостта заема средищно място сред три могилни некропола и синхронно функциониращо селище. В миналото до нея е преминавал т.нар. сухоземен път за Бизантион (дн. Истанбул ) На югозападната стена е била разположена мощна кула чието разкопаване предстои.

Проучени са останките на две жилищни помещения изградени от камък и кирпичена надстройка но покрити със солидна покривна конструкция от керемиди коринтски тип.

Сред находките се открояват цели и фрагментирани керамични съдове от местна тракийска и вносна керамика, като процента на последната е повече от 40 %. Този факт говори за тракийския характер на на обекта, който е бил повлиян от гръцката елинистическа култура. По плавателната част на река Ропотамо чрез устието на реката от море са били доставяни амфори и скъпо струващи съдове с релефна украса. Изключително ценни са сребърните монети ( тетрадрахми)  сечени в Маронея на Бяло море, Бизантион и Одесос. Най-късната за сега монета е с образа на Александър Македонски, но е отсечена в Одесос през 80-70 г. пр. Хр.

Датиращият археологически материал отнася края на функционирането на новооткрития обект към епохата когато по Западното черноморско крайбрежие се водят воени действия между цар Митридат VІ Понтийски и легионите на Римската република. През І в. пр.Хр. крайбрежните траки заедно с близко разположената Аполония ( дн.Созопол) заемат страната на Митридат. Наказателна военна операция на Рим под командването на генерал Лукул води до превземането и разграбването на Аполония и вероятно Фармакида.

„Фармакида“ се вписва отлично в кръга на сродни обекти, открити напоследък в Крайморска Странджа. Пълното проучване на тракийската крепост край р. Ропотамо би създало условия за откриване на нов атрактивен туристически обект, в близост до резервати и природни забележителности.

Скален  феномен  „Лъвската  глава”

Това е невероятно природно творение, причудлив скален феномен, кацнал на едно от най-високите места в резервата. Дъхът ти спира, когато погледнеш как гордо се е изправил и зорко следи ленивия път на реката.

Има много легенди за „Лъвската глава". Според една от тях на върха се намира дълбок кладенец, в който има затрупано голямо златно имане. Прочутият хайдутин Вълчан войвода подмамил турски кораб, пренасящ много злато в устието на реката, където го подпалил, а златото пуснал в кладенеца. Затова и калето, където се намира „Лъвската глава", се нарича Вълчаново кале.

Според други пък тук се намира мистичната крепост Ранули и „Лъвската глава" я пази. Останки от крепостни стени, каменни топки, които най-вероятно са се използвали за катапулт, както и останки от средновековна църква, дават основание на археолозите да смятат, че на това място е имало крепост, строена от траките, след което е достроявана от византийци и българи.
Скалното образувание „Лъвската глава" е обявено за природна забележителност през 1947 г

„Тайни от морското дъно”

Музейната експозиция „Тайни от морското дъно“ в Китен е посветена на потъналите праисторически селища, открити по нашето крайбрежие. Представена в изложбата е единственият кораб в Черно море, проучен чрез археологически разкопки. Археологическият обекта е конкретно доказателство за огромната промяна, която бреговата ивица е претърпяла: селище от времето, когато заливът е бил суша и кораб, който е от времето, когато мястото е вече морски залив.

Корабът лежи в южния китенски залив върху останките на селището от Ранната бронзова епоха. Посветена е и на развитието на древната котва.

Музейната експозиция „Българската Ясна поляна”

Музейната експозиция „Българската Ясна поляна” е открита през 1998 г. с участието на пра-правнука на Л.Н.Толстой и директор на музея в руската Ясна поляна Владимир Толстой. В музейната експозиция са изложени снимки и документи от руската Ясна поляна – имението, любимите места за разходка на Л.Н. Толстой, работния кабинет, стаята под сводовете, където е написал романа „Война и мир”. Пресъздадени са работната маса, и част от библиотеката на Толстой, в която има 15 000 тома книги. Показани са 105 писма , които Толстой е получил от България.

Общински исторически музей – Приморско

През 2014г. в сградата на община Приморско, беше открита временна изложба с артефакти, открити през последните години в хода на проведените в района археологически разкопки. Целта на тази изложба бе, тя да разшири рамките си и да прерасне в Общински Исторически музей. Сградата, която бе определена за музей е бившата градска баня на Приморско.

Исторически музей Приморско има за цел да експонира досегашните и включително най-новите открития на извършващите се археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза“, надгробна могила при местността „Ченгер“, тракийско светилище „Бегликташ“ и долмените намиращи се около него. Чест за местните жители е, че Исторически музей Приморско представя редица ценни експонати и колекции и на други музеи в страната -Национален исторически музей, Регионален исторически музей - Бургас, Общински културен институт и Център за подводна археология - Созопол.

Представени са културни ценности и от частни дарители. Всички предоставени експонати са открити в района на крайбрежна Странджа планина и акваторията на община Приморско. Експозицията е богата и интересна за всички посетители, които ценят и се интересуват от най-древна история до днес. Извън археологията, музеят разполага и с етнографска сбирка, която предоставя на посетителите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. В нея са експонирани носии, предмети от ежедневието, инструменти, посуда и много други интересни, особено за чужденците, предмети от ежедневието на нашите прадеди. Музеят съхранява културни ценности от различни епохи, дарени от местното население, съхранявани в домашни условия до този момент. Задачата му е и да съхрани, експонира и изследва ценности, с цел културно обогатяване на всички посетили го. Освен експозицията в музея, хората ще бъдат насочвани и към основни и интересни исторически обекти от територията на община Приморско, които при интерес от тяхна страна могат да посетят. Това са тракийско светилище „Бегликташ“, крепостта „Вълчаново кале“, намиращо се над река Ропотамо и др.


Венчавка под водата  е сред най-екзотичните атракции, които можете да откриете в Приморско

В красивия залив „Крокодилите“  край Приморско  се намира единственият подводен параклис в Европа. Той се нарича „Св.Никола“  и привлича стотици родни и чужди туристи. Каменните икони, кръст и свещник, в който се поставят  химически свещички, са поставени  на морското дъно през юни 2013 г. Преди това нестандартните икони,  дело на скулптура Никола Диков, са осветени.

Параклисът е на десетина метра под водата и бързо  се превърна в атракция за гмуркачите.   “Не на Балканите, не в Европа, в света няма такова нещо. Знам само за подводен езически храм на Хаваите, но то е съвсем друга работа”, твърди Тодоров Попов – собственик на водолазен център и основен инициатор за създаването на подводния храм.

Идеята е реализирана с финансовата подкрепа на двата водолазни клуба в Приморско, камарата на туризма и общината. Според кмета Димитър Германов подводният параклис е чудесна придобивка за общината, чрез която атракциите за туристите се обогатяват. Едно от най-екзотичните предложения е венчавка на 10 метра под водата, в храма „Св.Никола“.

Резерват “Ропотамо” е с площ 1 000.7 ха и се простира около двата бряга на река Ропотамо. Реката не е голяма, цялата и красота идва от великолепната лонгозна гора и красивите водни лилии. Ропотамо се образува от рекичките Росенска и Церовска, извиращи от Странджа планина и има обща дължина 50 км. В горното си течение реката е сладководна, но след няколко километра тя става солена. В началото стръмните и терасирани склонове са обвити в зеленина, изпод която на места се показват уединени скали. Между тях най-причудливото скално образувание е Лъвската глава.

Високи брястове, ясени, явори и други видове дървета са се вплели и надвесили клони над спокойните води. По тях пълзят диви лози, бръшлян и други увивни растения. В долното си течение водите се разливат нашироко и образуват сочни ливади или непроходими мочурища. Тук се очертава най-красивата част на реката - лиманът, заобиколен от гори, зелени хълмове и пясъчни дюни. Реката е богата на риба - кефал, попчета, шаран, мряна и др. В парка резервата (парк е бил 60-те години) обитават редки птици, диви свине, сърни, елени и др.

Поддържан резерват „Вельов вир” (повече популярен като “Водни лилии”) е на площ от 14 ха и обхваща част от старото корито на реката. Пътят за блатото Вельов вир минава под сенчест тунел от дървета и увивни растения. По водите му стотици нежнобели и жълти цветове на водни лилии върху големи яркозелени листа предлагат незабравима гледка, от която погледът трудно се откъсва.

Посещавайки резервата “Ропотамо”, ще можете да се докоснете до чиста и непокътната природа, да се насладите на нейното великолепие. Флората и фауната включват редки и застрашени от изчезване видове, което го прави природен комплекс с международно значение. “Маслен нос” представлява най-източната точка на Странджа и е трети по големина на българското черноморско крайбрежие. Стръмните му склонове го правят недостъпен. В миналото е имал лошата слава на лобно място на много кораби, които се разбивали в острите му скали. Тъй като товарът на повечето от тях били амфори със зехтин, това място било наречено Маслен нос.


В категории: Приморско


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори