×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Нощният патрул в Созопол


Спомени от соца: Нощният патрул в Созопол
Според подполковник Димитров основните проблеми тогава на града са два: няма паркинги — така хем се задръстват улиците, хем колите стават лесна плячка
06 Август 2016, Събота, 13:10 ч.

Проблеми създават и младежите, които идват с ненужното много (и неспечелени от тях) пари



Созопол в средата на лятото това са подробности без значение.

Ето какво се случи в следващите няколко минути на същия ден, разказва socbg.com — събота, втори август: момче, турист от ГДР се върна от вечеря — грижата за прехраната му бяха поели служителите от управлението, тъй като сутринта, докато се къпело, изчезнал всичкият му багаж: от Бургас съобщиха по телефона да посрещнат четиригодишния Петьо — решил, без да се обади никому, да се поразходи с автобус до окръжния град, а родителите разбраха за пътешествието на малкия созополчанин едва когато им го предадоха; от улица „Каваци“ се оплакаха, че няколко нощи вече не могат да спят — курортисти празнували началото на отпуската си шумно и невъздържано: на баща, изпратил рано сутринта осемнадесетгодишния си син сам на море, трябваше да съобщят, че момчето се е удавило; на майка, с вид на човек неспал поне три нощи, ще помогнат да намери дъщеря си, която от седмица живеела със свой съученик на палатка…

Вторник, пети август, девет часът – оживлението ще усети още на стълбите на управлението всеки малко по-наблюдателен: задържан е крадецът, който беше изтръгнал радиокасетофоните на няколко леки автомобила. До обяд бяха разкрити извършителите на още няколко кражби.



В 21.00 часа по нищо не личеше, че денят преваля.

Тази нощ съм включена в дежурния екип. В 22.00 часа потегляме. Първо към заведенията около плажа на новия град. Управителите не са забелязали нищо обезпокоително. По радиотелефона ни изпращат на адрес: „Морска олимпийска база“. В стаята на една от служителките (по-точно на балкона) са намерили четири момчета — естествено нерегистрирани. Тримата бяха успели да изчезнат. Четвъртият се опита да излъже, че са пристигнали току- що, изчерви се и си призна, че са тук от неделя.

Отново сме пред дискотеката на плажа — невралгичния пункт в този час. Момче, щом ни забеляза, побърза да свали якето си — „колегите“ веднага се досетиха за причината — беше обсипано със значки, чиито античовешки символи то и не знаеше. На помощ се притече приятелят му без документи: „Нима не знаете кой е баща ми! — попита. — Той е…“ Последваха титлата, името, служебното положение. (Впрочем точно с такова поведение дежурните, а и всички служители от Районното управление в Созопол, са свикнали. Всеки от тях с часове може да разказва подобни случки: момчета с едва наболи мустачки редовно ги „наказват“, „изселват“, „уволняват“. Само че на мен не ми е смешно. Не защото е възможно някоя от заканите да се изпълни. А защото доста младежи смятат, че татковците им ще ги измъкнат от всяка ситуация и ще накажат този, който си е позволил да им посочи правия път. Което пък значи, че поне някои татковци са го правили.)

Срещу нас странно подскача Москвич, разминаваме се, не спира при подадения знак, не угасват и дългите светлини. Оказва се, че шофьорът е с едномесечен стаж и по стечение на обстоятелствата се е наложило да закара пияния собственик и автомобила му до дома. Следващият шофьор, когото изпробвахме с уреда за проверка на алкохол, с дъха си щеше да изкърти стрелката. Самоуверено, а после почти разплакано, обеща на дежурните какво ли не само и само да не му вземат книжката. (Той ще се размине с глобата — чужденец е. По-тежкото наказание очаква приятеля му — собственика на автомобила, защото му е разрешил да кормува.)



Към 1.30 ч. градът утихна. Поне на пръв поглед. Намерихме тримата бегълци от общежитието; обиколихме парка; събуждахме заспалите безквартирни, за да им кажем да пазят багажа си; на младо момиче напомнихме, че не е съвсем безопасно да прекара нощта на уличната пейка; няколко пъти обходихме районите, които не са определени за къмпинги, но са се превърнали в такива по липса на места в редовните къмпинги. За да шофираш в стария Созопол, се изисква умение поне на майстор на спорта. Не само защото улиците са тесни, а и защото са претъпкани от безразборно и необмислено паркирани леки автомобили — не помагат нито знакът „Влизането забранено“, нито глобите. (Някои шофьори са склонни да ги плащат през ден.)

Пазарчето между новия и стария град започна да се пробужда. Майстор на дървени лъжици беше отворил „работилницата“ си — седнал на тротоара, постлал найлон, за да не падне и стърготина на земята, съсредоточено дялкаше. От една хасковска лада започнаха да стоварват пъпеши — беше се огънала от тежестта им. На площада в новия град миньорите чакаха автобус. За първи път видях старшините ядосани — точно срещу работниците в чешмичка за пиене на вода момче беше потопило крака си, а на кротката забележка отговори, че ще се мие, където си поиска — дошло е да си почине и нищо друго не го интересува.



Последната ни задача е да проверим дали в една къща (с вид на хотел) има нерегистрирани летовници. (Такива проверки се правят непрекъснато и въпреки многото събрания с хазяите, въпреки глобите и разгласяването на простъпките им нарушенията продължават.) Докато чаках края на работното ни време, минути слея като стрелката показа шест часа, радиостанцията се обади: морето е изхвърлило удавник. Беше в друг град.

Нямате късмет — посрещна ни дежурният в управлението. — Това беше най-спокойната нощ от началото на сезона. От това репортаж не става.

В следващите дни прекарвах часове наред сред тези, които пазят реда и спокойствието на иначе малкия, но сега набъбнал до пръсване южен град не само, за да търся интересното, а и защото трябваше дълго да чакам служителите на управлението да се освободят за разговор, после — за да продължим разговорите: буквално по средата на доста изречения се налагаше да прибирам тефтера си в очакване на по-спокойни минути.

И най-младият, и най-възрастният служител в управлението са с една и съща фамилия — Димитров. Единият е дошъл тук в края на учебната година и е започнал созополската си кариера с разкриването на странна кражба — от лятното кино изчезнал цял филм. „Интуицията ли ми помогна, късметът ли, но веднага се досетих, че това не е работа на професионалист, а на някое от момчетата, които искат да гледат кино през оградата, пък разпоредителите ги гонят. Така и излезе — момчето си отмъстило. Един филм е скъпо нещо и ако се постъпи формално, това би „осигурило“ на момчето присъда. Но какви работници ще сме, ако съдим само по цифровите показатели.“



Подполковник Димитров е старшият районен инспектор на Созопол. От деветнайсет години е тук. Според него основните проблеми на града са два: няма паркинги — така хем се задръстват улиците, хем колите, оставени на шосетата, стават лесна плячка. Но и нещо друго го смущава — тази година срещу къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“ горското стопанство изградило два паркинга с достатъчно места и почти символично заплащане — 40 стотинки на ден. Шофьорите обаче предпочитат да паркират навсякъде другаде, но не и там. „Ходим, предупреждаваме ги, че ще ги глобим, глобяваме ги, обясняваме им, че могат да им откраднат багажа. Моя си е колата — казват, — мой си е багажът. Естествено, когато се случи нещо, тонът им се променя.“

Вторият проблем? Свързан е — бих казала — с едно недомислие: всички брави, които се продават, са с обикновени ключове, и то такива, че тръгнеш ли, можеш с един ключ да отключиш поне сто врати. „Добърденковци“ — така тук наричат онези, които ходят по къщите, поздравяват и когато се убедят, че няма никой, влизат в която стая си поискат и вземат каквото си харесат. (Или каквото има — от дънки, блузки и цигари до фотоапарати и касетофони.) От управлението предлагат различни начини да се реши този въпрос — от намеса във „вътрешни-те“ работи на предприятията, произвеждащи дограма, до завишаване на наема на хазяите, които са осигурили заключващи се стаи. Правят го не само за да намалят своята работа. А защото повечето от тези, които са извършили кражби, са го направили за пръв път, „без да искат“, т. е. — видели неохранявана вещ и я взели, повечето са седемнайсет- осемнайсет-деветнайсет годишни и ако не бяха изкушени, надали щяха да посегнат. Има още една причина за посягането — напоследък много родители пускат синовете и дъщерите си сами на море; шестнайсет-седемнайсет годишните младежи не са свикнали да разпределят разходите си, за няколко дни свършват парите, не им се прибира у дома и започват да търсят начин да останат по-дълго. А начинът, както стана ясно, просто им избожда очите.

Проблеми създават и младежите, които идват с ненужното много (и неспечелени от тях) пари. Както е известно, такива пари се харчат лесно, в Созопол — предимно за алкохол, а алкохолът, знаем, е лош съветник. Някои момичета, най-вече чужденки, с по-свободното си държание създават погрешни илюзии у някои момчета, предимно нашенци, от което впоследствие възникват неприятности. Не са малко трудностите и на стопанския фронт — многото сезонни заведения дават работа на много пришълци, а целта не на всички е да осигурят приятна почив-ка и калорична храна за почиващите — само една проверка в един ресторант показала, че за един обед е вложено за 240 лева по-малко месо от отчетеното и необходимото. Възможностите да се създават излишъци са много – много обекти са на чекмедже, а и гражданите рядко се оплакват, дори когато видят, че са измамени. Като че ли свикнаха или пък не искат с дреболии да развалят отпускарското си настроение. Миналата година са преживели разочарование – млад готвач, перспективен, който се чудели как да задържат в града, за който само хубаво се говорело, заловили с две коли консерви, естествено — икономисани от почиващите.

С началника на РУ на МВР в Созопол Георги Филев се разбрахме, че няма да говорим за проблемите на служителите — много са, ще ги решават. Доволен е, че има силно попълнение от съвсем млади и амбициозни кадри, които бързо навлезли в работата. Аз не пропуснах да му кажа, че през деня трудно разпознах старшините, с които бях дежурила цяла нощ, от тримата нарушители на реда, които бяха извикани за разговор. (Бяхме ги заловили да ядат дини от чужд бостан и да целят с тях шосето.) Опитах се да се поставя на мястото на нарушителите — с тях разговаряха (думата е точна), а не ги поучаваха, техни връстници. Каква е близката цел на началника? Да се създаде в Созопол традиция за ред. Което означава да изчезне предварителната нагласа, с която идват доста от летовниците — да свикнат, че има разлика между свободното държание и хулиганското нарушаване на реда и спокойствието. За успех смята и добре подбраните екипажи за патрулна служба — направили са анкета кой с кого най-добре би работил и засега няма изненади. Би искал и родителите, когато го уведомяват за нарушенията, извършени от децата им, първо да се замислят и да се опитат с общи усилия да убедят подрастващите, че не всичко, което искаме, е разрешено, а не да започват с обвинения към тези, които са ги задържали. И да оневиняват виновните. Но последното не зависи само от него и от останалите служители.

Викат го. Пожеланието ми на сбогуване: до края на лятото, а и през следващото, всички нощи и дни поне да са като тези, за които журналистите казват – нямахме късмет, не се случи нищо интересно.

Оригиналният текст е препечатан от сп. „Общество и право“, 09/1986

В категории: Ретро Флагман


3
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
3
Коментара по темата
3.
Флагман ТВ
06.08.2016 14:58:45
2
2
08:00 Новини
08:05 Среща в събота
10:00 Новини
10:10 Вашият сигнал до ФЛАГМАН
10:20 "Двама мъже и половина"- сериал, с.2 еп. 1,2,3,4
12:00 Новини
12:30 "Нефтохимик - Дунав" мач от Първа лига, повторение
14:20 "Ретро Флагман"
15:20 "Бургас"-док.филм
16:00 Филм
18:00 "На терена" - спортно предаване
19:00 Новини - централна емисия
19:40 Вашият сигнал до ФЛАГМАН
19:45 "Титаник" - филм
23:30 "Сам вкъщи" - филм
01:30 Новини /п/
02:00 ффилм /п/
04:00 Среща в събота /п/
Неделя
06:00 "Ретро Флагман"
07:00 детски филм
08:00 "Среща в неделя"
10:00 Новини
10:05 Седмичен обзор
10:40 Вашият сигнал до ФЛАГМАН
11:00 сериал
12:00 Новини
12:30 филм
15:00 "Ретро Флагман"
16:00 "Седмичен обзор" - най-доброто
16:30 "Какво се случи през месеца" ежемесечен обзор
17:00 "На терена в неделя"
19:00 Новини
20:00 филм
00:10 Новини/п/
00:50 Ексклузивно
01:00 Мач от 1 лига/п/
03:00 На терена
05:00 филм
2.
жеко
06.08.2016 11:52:24
5
8
плаща им се за да пускат такива статии, фонд сорос така им е наредил или някое НПО които поддържат демокрацията, педерастията и деградацията на една нация чрез мас медиите
щом говорят срещу комунизма значи е било добре тогава
1.
1
06.08.2016 10:17:38
9
20
Стига с тези тъпи статии за соца! Супер безинтересни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори