×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте кой е братът на „следователя на Митьо Очите“ – съдия Станимир Христов: от „Дюнигейт“ до „Темида бийч“


Вижте кой е братът на „следователя на Митьо Очите“ – съдия Станимир Христов: от „Дюнигейт“ до „Темида бийч“
Името на висшия магистрат е свързано с почти всички скандални дела за строежи на морския бряг през последните години
25 Юни 2016, Неделя, 01:45 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: архив Флагман

Близкият роднина на Камбоджанеца има сериозен стаж в съдебната система


След престрелката на 8 юни в Слънчев бряг срещу Димитър Желязков-Очите се заговори за полицейски чадър над осъдения подземен бос. Как оперативно интересно лице като Митьо Очите успява не само да запази, но и да развие империята си? Това беше един от най-често задаваните въпроси след кървавия екшън на пъпа на най-големия ни морски курорт в началото на сочения за най-силен летен сезон от години насам. Отварянето на подобни злободневни теми наложи незабавна реакция от страна на държавата. В Бургас пристигна лично главният прокурор Сотир Цацаров заедно със своите заместници – Мария Шишкова и Борислав Сарафов. Тяхната визита беше свързана именно със сигнали за чадър над наркобизнеса в Слънчев бряг.

„Във връзка със служебни престъпления и вече обект на разследване е следовател Иван Христов, който до днес работеше на територията на Несебър. Окръжната прокуратура в Бургас е закрила длъжността му и го е преместила в Бургас, а контактите му с подземния свят вече са обект на разследване“, обяви само ден по-късно на извънреден брифинг Сотир Цацаров. „Всички действия по разследване са свързани с въпросния следовател и начина, по който упражнява практическата дейност, неговото пребиваване в курорта рефлектира върху цялостната работа. Подобен начин на работа, подобен начин на живот и подобен начин на демонстрация на съдебната власт е недопустим”, добави обвинител номер 1 в България.

Следовател Иван Христов, по прякор Камбоджанеца, е работел по всички знакови случаи около Митьо Очите. Сред тях е бомбеният атентат срещу Рали Пенков, след който загинаха дъщеричката и съпругата му. Друг знаков случай е колата-бомба, която уби жената на Очите, нейния брат и бодигарда на Желязков. (ВИЖ ОЩЕ ТУК)

След разкритията на главния прокурор в публичното пространство започна да се появява и името на близък роднина на Камбоджанеца. Неговият брат - Станимир, е действащ административен съдия в Бургас. Висшият магистрат има сериозен стаж в съдебната система. Той не е свързан пряко с делата около Очите, но името му се появява при голяма част от процесите за строежи върху защитени територии на морския бряг през последните години.

Юрисконсулт, зам.-окръжен прокурор и административен съдия

47-годишният Станимир Христов е завършил право във Висшия институт на МВР. Той стартира юридическата си кариера като следовател в Окръжна следствена служба – Бургас през 1993 г. Остава на тази длъжност до юли 1997 г., когато влиза в юридическия екип на Областната администрация в морския град. За по-малко от 2 години Станимир Христов се издига до главен юрисконсулт, преди да се завърне в съдебната система като зам.-районен прокурор на Бургас. В началото на 2010 г. се издига до зам.-окръжен прокурор. По това време ВСС повишава Христов в ранг „Прокурор във ВКП и ВАП". През 2012 г. се кандидатира за председател на ВАС в Бургас, но не успява да спечели поста. За известен период той е и говорител на Окръжна прокуратура. След това започва кариерата му на административен съдия.

Справка в регистрите на Сметната палата показва, че в имуществената декларация на магистрата за 2009 г. е отразен ипотечен кредит на стойност 101 400 лв. Следващите негови декларации са само уведомления, т.е. заявява, че няма промяна в имотния му статус. През 2014 г. съдия Христов обявява, че той и съпругата му Жени притежават къща в с. Черни връх, разположена на 190 кв. м. разгърната площ. Според данните тя е построена с изтегления кредит, а парцелът е дарен на жена му през 2008 г. Магистратът не е декларирал нищо друго от 2008 го 2015 г., дори и лек автомобил.


Братът на съдия Христов - Иван ( на снимката) е сочен като собственик на хотели и заведения в Слънчев бряг

От „Дюнигейт“ през „Темида бийч“ до бетона на Къмпинг „Юг“

Миналата година администравният съдия ядоса министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Бургаският административен съд – съдия Станимир Христов, е този, който постановява, че спреният от РДНСК строеж е спрян неправилно и  трябва да продължи и да бъде в сила разрешението за строеж“, обяви миналото лято министър Павлова.

Повод за острото изказване стана решение на Бургаския административен съд под председателството на Христов от края на 2013 г., с което магистратът дава зелена светлина за строителството на 16 къщички в къмпинг „Юг" от собственика „ИФ Фаворит". Причината за делото е акт на РДНСК, според който са установени редица нарушения, в това число и липсата на ОВОС, и с който се спират инвестиционните намерения. Според Христов не е от компетенциите на строителния контрол да дава мнение по оценката за въздействие върху околната среда и отменя забраната на РДНСК.

От прокурорския период на съдия Христов датира скандалът с т.нар.  „Темида бийч“, който тръгна от уреждането на „бедни магистрати" с апетитни парцели в Приморско и задълба в разрешението за изграждане на учебен център на висшите магистрати. (ВИЖ ОЩЕ ТУК)

Тогава стана ясно, че в изпълнение на решение на ВСС от 2006 г. държавното обвинение е проверявало кой и с кого е провеждал разговори за безвъзмездно учредяване право на строеж на Учебен център на ВСС в Приморско върху имот частна собственост. Проверката е била възложена на Станимир Христов, който е установил и е докладвал писмено до ВКП, че според събраните от него документи и писмено обяснение от кмета на Приморско инж. Димитър Димитров, разговорите са водени с бившия министър на правосъдието Антон Станков. Христов обяснява, че задачата му не е била да търси престъпление, а само да установи кой с кого е разговарял. И тогавашният апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов обаче, и Станков са категорични, че такава проверка не е имало.
Като обвинител Христов води и рекордно дългото дело срещу бившия футболен бос Ивайло Дражев за причиняване смъртта на трима души при катастрофи. Според прокурора Дражев е седнал зад волана след употребата на голямо количество алкохол. Тогава устатият Дражев контрира, че Христов е сред най-богатите прокурори.

През 2014 г. Административният съд в Бургас отмени като незаконосъобразна заповедта на РДНСК за спиране на строежа на „Сле груп" в местността „Кокалу“ край Несебър. Решението е подписано от съдия Станимир Христов. Според магистрата, началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението за строеж върху парцела. Случаят е сходен с този на Къмпинг „Юг“. (ВИЖ ОЩЕ ТУК)

Имотът от 29 дка, включително 8,5 дка дюни, е бил част от държавния горски фонд. Предназначението му е променено и е продаден на Димитър Петров - тъст на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. По-късно теренът е купен от „Сле груп", която в края на декември 2012 г. получи и разрешение за строеж.

В началото на януари 2013 г. то е отменено от РДНСК с мотива липсващи проекти за част от елементите на строителството. Не било ясно и как сградите ще се снабдяват с ток, вода и ще се свържат с канализацията. Според съда обаче разрешителното е издадено законно. В решението не се споменава нищо за това има ли дюни на терена.

В категории: Бургас


13
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
13
Коментара по темата
13.
до – 9
27.06.2016 12:08:35
1
6
Ако уволнят всички "юристи" завършили полицейски школи ще се оголи юридическата гилдия като започнем от конституционния съд, минем през ВСС и по надолу-през всички окръжни и районни нива на магистратурата. Тази напаст от псевдоюристи вече е превзела систевата!!!
12.
..............
27.06.2016 08:47:54
0
8
Вместо дисциплинарно производство срещу него,да го уволнят,те го местят в Бургас-няма такава идиотско решение
11.
Гайда
26.06.2016 20:28:59
13
11
Има си начин, проверка на работата на човека и като видите, че е ок всичко, спирате да плюете! Българина е първи за плювките ама да седне за мисли избира герб и вожда и после реве. Ето това е реалността.
10.
Чичо
26.06.2016 17:11:32
9
8
Пак сте завъртяли рейтинга за плюсове и минуси,само и само за да Плюете по хората.
9.
Другия
26.06.2016 16:33:25
6
16
Всички завършили школата за малоумници в Симеоново трябва да бъдат освободени от постовете си.
8.
Пенчо
26.06.2016 16:20:12
4
13
Съдия Христов беше послушкото на Й.Иванов и поръчковия прокурор,двамцата с Козарката.Когато трябваше някой да се смачка,притиска,двомцата бяха в тандем.Достоен човек- трънки.А после,усул в Адм.съд и все по слааадки дела- скромен,неподкупен,като херувим.
7.
Съдия на властта
26.06.2016 16:14:54
4
7
Станимир Христов е съдията от БАС, който отхвърли и жалбата срещу синята зона в града, както и неправомерно осъди за разноски.
6.
Кирилова
26.06.2016 15:46:05
7
14
Как не го е срам този магистрат, да не е придобил нищо от 2008 г. до сега, за разлика от други, че вие да не можете да си напишете жълтата статия като хората!
5.
X2f
26.06.2016 15:30:38
4
17
Поредният велик юрист, който един университет като хората не е могъл да завърши, а ченгеджийницата в Симеоново, ама после пост след пост. Типичен български магистрат- слуга, само че не на Темида.
4.
sased
26.06.2016 13:53:59
6
13
toz stanimir kakav mo6ennik ee...i bokluk nqmam dumi..proverete hubavo dali nqma ukriti pari
3.
az
26.06.2016 12:40:47
6
12
Абе флагман. Станимир Христов е съдия в Административен съд Бургас,което е различно от Апелативен съд.
2.
!!!
26.06.2016 12:20:43
67
22
Престанете,гниди флагмански,да се занимавате с достоен човек и съдия като Станимир Христов ! Ако брат му е виновен за нещо - да си носи последствията, но оставете на мира семейството на Станимир и самия него.
1.
ЙОРГО
26.06.2016 12:16:25
9
41
Кво да гледаме и мимето еба майката на Бургас с неговите незаконни строежи но никой не го спирс режат се дървета унищожават се градинки но ако един обикновен гражданин настъпи с колата тротоар или зелена площ идват нещастниците от общ.ред пожарна,полициия и т.н. и му се правят 50 вида глоби да му сера в ушите на тоя крадец долен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори