×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За ЧРД си пожелавам Великобритания да не излиза от ЕС, стопляме отношенията с Русия


За ЧРД си пожелавам Великобритания да не излиза от ЕС, стопляме отношенията с Русия
В Шумен ще правят мостовете на камионите „Камаз”, каза икономическият министър Лукарски
21 Юни 2016, Вторник, 15:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Няма икономическа логика в това, а само политическа и популистка


- Министър Лукарски, до какво според Вас ще доведе скокът в цените на горивата в началото на летния сезон?

- Избягвам да коментирам цени на горива и суровини, те се налагат от пазара. Когато потреблението е по-голямо, не е логично да има такова повишение. Ефектът ще бъде повишаване на цените на крайните продукти.

- Ще лобирате ли Бургас да получи летището в Равнец за индустриален парк?

- Това е инициатива, която започна областният управител Вълчо Чолаков заедно с кмета Димитър Николов. От една година работим по въпроса с базата в Равнец. Искаме тя да бъде превърната в модерен индустриален парк, защото логистично е разположена доста добре. Старото военно летище е доста добро за създаването на такъв парк.

Аз също съм един от инициаторите на тази идея. Мисля, че скоро ще имаме и развитие по въпроса, имаме зелена светлина от министър Ненчев да превърнем тази добра идея в реалност.

- Може ли това да бъде карго летище или все още има проблем с концесионера на летище Бургас?

- Идеята на Равнец не е да бъде карго летище, а индустриален парк, в който да бъдат привличани инвеститори, които да разполагат тук своите логистични бази и производствени мощности. Това няма да бъде дублиране на индустриалната зона в Бургас, а допълнително разширяване на възможностите за инвестиции.

- Пистите ще се използват ли?

- Пистите могат да бъдат използвани за разполагане на индустриални халета и постройки. Не е идеята тук да бъде изградено карго летище. Смятам, че и летището в Сарафово може да обслужва карго полети.

- Какво ще се случи с икономиката на Европа, ако Великобритания гласува „за” излизане от ЕС?

- Негативите бъдат и за двете страни и в частност повече за Великобритания. Срещнах се с членове на Консервативната партия, на която СДС е побратима. Голяма част от тях са против излизането на Великобритания от ЕС именно поради икономическия ефект – загубата на пазари и доставчици. За нас също няма да бъде особено приятно, защото Великобритания е един от най-големите донори в европейската каса по отношение на евросредствата, които финансират европрограмите.

От друга страна, вече е дадена зелена светлина на първите проекти по плана „Юнкер” и Великобритания е един от най-големите бенефициенти по отношение на големи инфраструктурни проекти, част от които вече са финансирани по плана. Не мисля, че има някаква икономическа логика от излизането на Великобритания от ЕС, освен чисто политическа и популистка от страна на някои британски политици. Най-малкото те няма да могат да се възползват от финансирането, което им предоставят чрез средствата по плана „Юнкер” и освен всичко парите от реализираните проекти би следвало да бъдат върнати в европейските фондове. Това ще бъде доста сериозен удар за британската икономика.

На 23 юни е моят рожден ден. Пожелавам си за рождения ден Великобритания да не излиза от ЕС и мисля, че макар и с малко привържениците на оставането на Великобритания в ЕС ще надделеят в този референдум.

- Има ли размразяване на отношенията между България и Русия?

- Има доста голям процент на размразяване на тези отношение от около година насам. Срещнах се с двама от министрите, които отговарят за икономика и промишленост на Русия. Общият тон е, че политическите отражения на санкциите от ЕС към Русия и реципрочните в икономически плаж няма печеливши – всички са губещи – и Русия, и ЕС. Усещам тон на размразяване, но все пак това е продължителен процес и решенията ще бъдат взети в края на тази година. Определено има желание и от наша страна, и от руска страна нашите икономически отношения да се подобряват. Има воля и салдото, което сме имали преди санкциите, да може да се върне като положителен баланс и да се подобри, това е от взаимен интерес.

При посещението ми в Санкт Петербург получихме зелена светлина от руската страна да се възобновят доставките към „Мадара – Шумен” за производство на мостовете на „Камаз”. Мадара Шумен не е получавала руски доставки от началото на 2014 г. Имам уверение от руска страна, че ще се възобновят доставките. Съответно предприятието, което в момента е свито до 300 работни места, ще може да увеличи производствения си капацитет и да отново да произвежда задвижващите мостове на камионите Камаз. Ще увеличи и работниците си до 800 души.

- Вагит Алекперов каза в едно свое интервю, че се обмисля „Лукойл” да се оттегли от Европа и съответно да продаде и завода в Бургас?

- За това трябва да попитате г-н Алекперов, не мога да коментирам бизнес интереси на частни компании, било то и стратегически инвеститор като Лукойл. Намерения от руска страна са заявявани многократно по различни поводи, но нека да видим какво ще стане накрая.

- Проектът „Южен поток” влиза ли в общия контекст на размразяване на българо-руските отношения?

- „Южен поток” не е обсъждан нито от мен, нито от други руски колеги на посещението ми в Санкт Петербург.

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
ЕВН да сверят електромерите! Стига са ни лъгали! Н
22.06.2016 01:53:26
0
0
ЕВН да сверят електромерите! Стига са ни лъгали! Не само че ни цакат с цената,ами нощната тарифа я включват в 23.55ч.По правило нощната трябва да се включи в 22.00ч.Хора сигнализирайте на тел. им като мен
7.
опи
22.06.2016 01:15:44
0
1
Оня мушеник Златев от Лукоил гледа коне в Шуменско и има да врьша услуги на ДПС затова е лобирал Камаза да доиде отново и сьтветно 500 нови места за ТУРЦИ да се открият там
6.
Защото
21.06.2016 21:50:56
2
0
От Камаз знаят поверителна информация от новата Ялтенска конференция
5.
М да...
21.06.2016 21:48:46
1
3
БОЛНИ,ПРОМИТИ МОЗЪЦИ...ЩОМ СЕ СПОМЕНЕ РУСИЯ И МАЛОУМНИЦИТЕ НАСТРЪХВАТ.ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО КНИЖКИ ПО ИСТОРИЯ,ПООГРАМОТЕТЕ СЕ! С ТЕЗИ ТЪПИ КОМЕНТАРИ СЪВСЕМ ВИСИТЕ ВЪВ ВЪЗДУХА!!!
4.
йстория
21.06.2016 21:16:41
2
2
Тоя завод за Камаз като е толкова добър защо не строи Caterpillar?
Или японски трактори? Много по добри са.
3.
Кмета
21.06.2016 21:15:37
2
1
Дайте малко конкуренция на Сарафово летището иначе НИЩО няма да направят за привличане на компании и бизнес. Трябва Созопол да си построи едно.
Също как не ви е срам да превръщате летище във индустриална зона? Това е голяма тъпотия. Използвайте го за карго!
Явно е че този Камаз ще строи завод за камионите на армията на Москва как не ги е срам.
2.
бай Иван стражаря
21.06.2016 20:30:41
0
2
За ЧРД си пожелавам пенис колана
1.
виле
21.06.2016 20:00:29
1
0
Гледайте новия сериал Къмпиране всеки ден от 9 часа по Дисни ченъл
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори