×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Извънредно! Съдът блокира регистрацията на партия ДОСТ (допълнена)


Извънредно! Съдът блокира регистрацията на партия ДОСТ (допълнена)
Съдията поиска промени в устава, това е безпрецедентно, оплака се Лютви Местан
Ключови думи: ДОСТ, съд, Местан
08 Юни 2016, Сряда, 11:39 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

От формацията на Лютви Местан искат отвод на съдията 


Софийският градски съд блокира регистрацията на партията на Лютви Местан „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ).
За това алармираха от формацията на пресконференция в Народното събрание.

Съдията по делото е поискал промени в устава на партията, което означава свикване на нова учредителна конференция.
Това е безпрецедентно, обяви Лютви Местан.
От ДОСТ са поискали отвод на съдията по делото.

Едномесечният срок за решение по регистрацията е изтекъл преди 10 дни.

От ДОСТ искат открито съдебно заседание, на което да бъдат призовани представител на партията и прокурор за изясняване на случая.

Съдията по делото е настояла за промяна в два текста на устава.
За първия казус тя изпратила писмо с молба за изясняване на понятието „установяване на чувството за национално достойнство”.

Лютви Местан извади тълковен речник и цитира, че „установяване” означава „удостоверяване”, „утвърждаване”. Именно така и отговорили на съдията.
Тя обаче изпратила друго писмо, в което написала, че думата „установяване” няма такова значение и поискала да й бъде изпратен нов устав с корекция.
Лютви Местан се възмути с аргумента, че няма по-компетентен по въ
проса от авторите на тълковния речник. Въпреки това съдията навлязла недопустимо в полето на стилистиката.

Тя поискала още една редакция на устава – в него да се запише как точно ще се постигнат реални пазарни отношения, което е друг приоритет на ДОСТ.

Съдията настояла да бъдат откроени специално и методите за установяване на независимост на българските медии.
Свободата на словото е друга от целите, записани в проектоустава на партия ДОСТ.

Магистратът от СГС искала да бъдат уточнени и кои са реформаторските сили, както и кои са дълбоките реформи, които следва да се извършат след свикване на Велико Народно събрание (ВНС), както повелявал документът.
От формацията на Местан отговорили на всички въпроси, но съдията продължила да настоява за нови обяснения или за промени в устава.

Затова от ДОСТ се усъмнили в безпристрастността й и поискали от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов да разпореди проверка – защо се бави регистрацията на партията.
Официално е поискан и отвод на съдията.


Лютви Местан увери, че ДОСТ е за единна, неделима и унитарна държава, след въпрос – защо искат свикване на ВНС.

Лидерът на формацията направи и политически коментар, като изброи кои партии имат интерес ДОСТ да не бъде регистрирана.
Това били на първо място крайните националистически сили и ДПС. Другите били всички леви и проруски партии.

Местан специално разкритикува ръководството на БСП заради решението да се поклонят на диктатора Тодор Живков на 29 май – в деня, когато Живков обявил „голямата екскурзия” за българските турци.



В категории: Политика


Автор
8
Коментара
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
8
Коментара по темата
8.
мишо
11.06.2016 18:50:53
2
1
Разкарайте го в Турция този предател Местан. Там да си върти номерата. Ама там няма пред кого.
7.
Rezaka
09.06.2016 01:13:28
9
1
Alah akbar
6.
уууууу!!!
08.06.2016 16:15:37
22
13
Флагман защо не писахте днес за речта на Пленелиев? Вие не сте ли Българи? Или май Лукойл и Питин ще ви спрат паричките. (Тровете ни, тровете ни.)
5.
обичам България, мразя предатели
08.06.2016 15:46:21
9
50
Таз гнусна отрепка. Ей рязана твар, от къде идват парите за целия този фарс, който ти наричаш партия? Каква свобода на словото бе, какви либерални ценности, ти си обвързан с един фашистки режим. Такова демонстративно безочие, такова лицемерие, трябва да му бъде отнето гражданството и да бъде екстрадиран в Турция. Трябва да се прекъснат всички взаимоотношения с Турция, да се прекъсне визовия режим, да се отнеме целия капитал с турски произход в българската икономика. Трябват сериозни мерки иначе проблема ще се задълбочава до момент, в който механизмите за съпротивление няма да съществуват вече.
4.
top
08.06.2016 15:11:06
7
62
чудя се дали му е просветнало на корумпирания съд или е нещо друго , но най после и ние да чуем нещо положително. да го духат агите
3.
браво
08.06.2016 15:10:07
7
58
Малко светлина в тунела.
2.
BG
08.06.2016 13:54:11
6
46
bravo ima nadejda v bg imalo nepodkupni sadii mestoto na tozi islqmist be6e otdavna v kau6a a vmesto tova nai naglo organizira nova etni4eska grupa koqto e 100% i protivokonstitucionna
1.
Валентин
08.06.2016 13:51:34
7
79
Бедни ми бедни Хафъзов, защо не си стоя в Тополица при арпаджика на село?
Ами си тръгнал с рогата към СГС?
Това да не ти дело за име на теб или на жена ти, а?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори