×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Митът за „евтинията” през соцвремената и реалността, или кой как чете цифрите


Митът за „евтинията” през соцвремената и реалността, или кой как чете цифрите
Свинско месо шол в края на соца е струвало 4.50 лева, днес е 8 лева. Има и други разлики, разбира се
28 Май 2016, Събота, 16:27 ч.
Автор: Краси Тодоров, пик

Данните са категорични - стандартът ни днес е по-висок от този през 70-те години на миналия век и това не е пропаганда, просто факти


Цените преди 25-30 години и днес са различни, показват данните, публикувани както от статистиката, така и от различни експерти, занимаващи се с проблема. Естествено, днес повечето основни хранителни стоки са по-скъпи, но съпоставени с доходите на база средна работна заплата картината се променя.

Разбираема е носталгията на големи слоеве от българското общество по отминалите соцвремена, но ако в сферата на сигурността, престъпността и заетостта тя има своите основания, то за цени на основни стоки и стандарт е много трудно приложима.

Данните за десетина най-купувани хранителни стоки у нас през 1989 година и 2015 година показват поскъпване, вариращо от двайсетина процента до десет пъти. Това е  нормално, предвид общата инфлация на парите през тези години. Така едно яйце през 1989 година е било между 8 и 10 стотинки, днес може да се купи от 22 до 30 стотинки.



Свинско месо шол в края на соца е струвало 4.50 лева, днес е 8 лева. Има и други разлики, разбира се. Така луканката в 1989 година е можело да се купи за 6 лева за килограм, днес  струва между 16 и 30 лева.

В същото време доходите на базата на средна работна заплата са доста различни. Така през 1972 година средната работна заплата у нас е 130.92 лева месечно, през 2010 година - 641.66, през 2015 надхвърли 840 лева месечно.

Това са фактите. При желание могат да се намерят и куп още различия, някои в полза на соцвремената като нулева безработица, евтино море за профсъюзните членове и добрите условия за майките с деца. Но и във вреда на онези времена, като свободното пътуване и образование в която и да е държава в Европа и света,  лесно сдобиване с автомобил и жилище при условие, че имаш съответните доходи.
Така че спорът не е кое време е по-добро, защото и тогава, и днес има хора, живели и живеещи добре и такива, които не са доволни и се оплакват. Въпросът по-скоро е в застаряването на нацията заради емиграцията и увеличаването на продължителността на живота. Но когато става дума за факти и цифри, по добре да им вярваме. Другото е субективно отношение и всеки има право да го изразява и има.



В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Унизен
01.06.2016 20:02:43
0
0
Емигрирайте в русия и си яжте истинска храна.
10.
Върбан Брястов
29.05.2016 23:23:59
2
2
Години на тотален дефицит ?! Обикаляш магазините и не можеш да намериш това, което търсиш да купиш ! През 60-те на 20 век като студент обядвах шкембе чорба-"едно без", което означаваше, че ще ти сипят само водицата където е вряло шкембето... Цяла сесия карахме на филии типов хляб намазани със свинска мас! По същото време на другарите от високите етажи са им карали отбрана храна за по 1000 лв. На месец !!!!!!
9.
Върбан Брястов
29.05.2016 23:23:58
2
1
Години на тотален дефицит ?! Обикаляш магазините и не можеш да намериш това, което търсиш да купиш ! През 60-те на 20 век като студент обядвах шкембе чорба-"едно без", което означаваше, че ще ти сипят само водицата където е вряло шкембето... Цяла сесия карахме на филии типов хляб намазани със свинска мас! По същото време на другарите от високите етажи са им карали отбрана храна за по 1000 лв. На месец !!!!!!
8.
69
29.05.2016 16:30:59
2
3
през соц-а храната си беше храна, а не полуфабрикат като сега. Това че в момента може да си купиш повече прясно мляко в картонена кутия, което стои в хладилника по няколко месеца без да си промени цвета и мириса, не е повод за хвалба...
7.
Стати
28.05.2016 20:27:29
7
3
Продаваха цветните телевизори отссср по 800-900 лева парчето а черно белите по 300-500 и купувай българино а немаше кабелна и интернет
6.
Kapitalist
28.05.2016 18:07:40
9
6
Sega sme mnooogo po dobre, za kakvo stava duma. Predi si broqh stotinkite do zaplata, sega imam sto rabotnika, a te si broqt stotinkite, ne az.
Hodq v Dubai,shibam nai dobrite pichki....Dobre sme si taka. Vqrna e statiqta.
5.
фенчо
28.05.2016 17:41:04
4
12
а калко души сега взимат тая средна заплата? Направете и тая статистика и ще стане ясно колко по-зле сме.
4.
реалността чука на вратата
28.05.2016 14:54:45
4
25
Статистиката сама по себе си не означава нищо, това са просто данни, за да се превърнат тези данни в информация е необходим обективен и цялостен анализ, какъвто тук няма. Основните хранителни продукти винаги са били местно производство за това няма голяма разлика в съотношението на цена/средна заплата. Хайде сравнете цените на вносните стоки, цените на електрониката, цените на машините, цените на дрехите, цените на услугите, държавните такси, данъците. България произвеждаше почти всичко от което имаше нужда, от кламери до трактори. Какво произвеждаме в момента? Чалга? Къде е средната класа? Ами външния дълг какво отражение има във вашия "анализ". Псевдожурналисти.
3.
Прав си No2
28.05.2016 14:18:39
2
9
Така си беше. Факт. Какво са седнали да ни кръщават.
2.
MDAAA
28.05.2016 14:05:46
4
19
IZOBSHTO NIAMA RAZLIKA...
V SOZA 1 BILETCHE ZA GRADSKI AVTOBUS: 4-6 ST. DNES 1-1,6 LEVA
BASI
NAI SKAPIA APARTAMENT V BURGAS V SOZA BESHE 8000 LEVA, SEGA KOLKO?
BUTILKA VINO- 0.7 LEVA, SEGA KOLKO?
S 5 LEVA- V RESTORANT PRIMOREZ VECHERIA ZA DVAMA S APERITIV, SALATA,MESHANA SKARA I BUTILKA VINO ...SEGA KOLKO?
ABE S DVE DUMI NEMA RAZLIKA.
1.
_nib_
28.05.2016 13:58:35
2
27
Нещо сегашните заплати са силно надписани.Аз взимам 550,някой 1130-средно-840.В слупая някой харчи мон 290.Месото-преди беше истинско.Сега е гмо.Плащаме си да ни тровят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори