×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соц миналото на един панелен исполин край Бургас (СНИМКИ)


Спомени от соц миналото на един панелен исполин край Бургас (СНИМКИ)
Потопете се в атмосферата на базата на „Хидрострой“ – Бургас
23 Май 2016, Понеделник, 03:01 ч.
Автор: urbex.bg, снимки: Манол МАНОЛОВ

Напук на деградацията и разрухата, мястото разкрива много от миналото си, изоставено из зали, коридори и офиси под формата на всякакви предмети


Беше един прекрасен юнски ден и единственото ни намерение бе да се разходим из околностите на Бургас и да разгледаме няколко нови селца. Но тогава сивите скелети на сградите изникнаха изведнъж! Неизвестният комплекс, сякаш вече едва крепящ се под натиска на времето и корозията, бе твърде привлекателен.

Едва след като се добрахме до вътрешността на главната седеметажна сграда, разбрахме – по останките от документи, слогани и табели – че тук, преди много години, е била базата на „Хидрострой“ – Бургас.

Комплексът се състои от няколко отделни постройки и въпреки че успяхме да разгледаме само една от тях, атмосферата, артефактите и преживяването бяха достатъчни, за да се усети духът на бившата фабрика. Напук на деградацията и разрухата, мястото сподели с нас много от миналото си, изоставено из зали, коридори и офиси под формата на всякакви предмети.

Oще със самото си влизане се озовахме в голяма зала за митинги на първия етаж. Глъчката на събранията и представленията (или каквото се е състояло в този тип зали) отдавна бе затихнала.

Навсякъде цареше хаос и се забелязваше асортимент от какви ли не предметни останки от соц миналото. Някой бе стрелял по пластмасови и дървени панели, наредени на сцената – дупките от сачми бяха нашарили повърхността им и стената, на която бяха подпряни. Знамето със сърп и чук, все още яркочервено, ни гледаше от разядена пластмасова табела. 

След като обходихме първия етаж, продължихме нагоре по стълбите, където бяхме приветствани от празни асансьорни шахти.

Липсата на парапети и купищата боклуци, разпиляни навсякъде по подовете на седеметажната сграда, изискваше да бъдем максимално внимателни. Една грешна стъпка можеше да означава фатален полет надолу…

Слогани и табели, някои от тях с послания от другаря Тодор Живков, украсяваха сивкаво-мръсната повърхност на пода.

Забелязваха се всякакви цветущи изрази, от рода на “Не пипай шалтера с мокра ръка!” и “Не стой под кофата на багера!”. Плакати на бивши партийни величия лежаха захвърлени на земята и забравени от времето. Таванските помещения на последния полуетаж ни представиха бутилки “Слънчев бряг” и още изоставени и изтърбушени мебели.

След това се отправихме отново надолу и пак имахме срещи с непопълнени свидетелства за заслуги, които вече не означават нищо, публикации от една отминала ера, плакати и слогани между цветята на все още крепящите се по стените тапети. Една впечатляваща разходка сред призраците на миналото, бродещи между разрухата и нехайството на настоящето.









В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
13
Коментара по темата
13.
do 11
23.05.2016 19:17:57
0
0
около Дебелт
ето цялата статия
http://urbex.bg/%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%81/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81/
12.
ПраБългарин
23.05.2016 18:15:39
6
4
Хибридната атака на пияните руснаци е успяла да промие много млади български мозъци. ГОСПОД да пази БЪЛГАРИЯ от тези руски некадърници, докарали държавата ни до просешка тояга! В момента руската инвазия в страната ни е огромна, руски фирми без печалба източват парите ни, масово изкупуване на имоти с девиза "където има руснаци е руска територия". БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ БЪЛГАРИ!
11.
gb
23.05.2016 17:29:36
2
1
Къде се намира това ?
10.
да бе!
23.05.2016 16:58:02
9
9
АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ,ОФИЦИАЛНИЯ НИ ЕЗИК ЩЕШЕ ДА Е ТУРСКИ ИЛИ НЕМСКИ!!! НО...НЕГРАМОТНИТЕ НЕ ГО ПРОУМЯВАТ...
9.
До 4
23.05.2016 12:04:59
5
15
Историк,нищо не казваш за члена на БКП Бойко Методиев Борисов,телохранителя на другаря Тодор Живков,нито пък за повечето боклуци в сегашния кабинет на Тиквата-дърти комунисти или деца на комунисти до 10то коляно.Ах колко жалко е да си герберастко тролче...
8.
Me
23.05.2016 11:49:37
1
3
Млък бе трол.
7.
Независим
23.05.2016 10:51:58
6
10
А сега освен цигански катуни друго строи ли се???Европейско потисничество.ИЗЧЕЗВА МЕ.
6.
имам адреса
23.05.2016 10:47:31
5
10
ЗАЩО ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ СА ПИСАНИ ОТ ЕДИН ЧОВЕК.НЯКАКЪВ ВИД ШИЗОФРЕНИЯ.МАЛОУМЕН ТРОЛ.
5.
офф
23.05.2016 10:31:57
11
11
Абе да и глупавите тролове. Ако не беше този строй, нямаше да ви има.
4.
История
23.05.2016 10:15:28
9
13
Пазете се от Калфин, Агента Гоце Първанов, БСП, Сидеров, Марешки, и Патриотичния Фронт. Това са изроди и петата колона на КГБ тук във България. Внимавайте да не попаднем пак под ботуша!!!!
3.
друга тема
23.05.2016 10:04:23
12
10
Просто бяхме версия на Чечня със която Московците се подиграваха и си бършеха краката във нашата интелигенция дори ни инсталираха паметник на "освободител" хахахахаха
2.
Истината
23.05.2016 09:56:52
15
16
20 години преди тази сграда Сталин убива Царя на България и убива нашите офицери.
Нашата 700,000 армия, най силната на Балканите, и е наредено от комунистическоте превратаджии да не излиза от казармата за да не смачка руските окупатори.
Много от нашите царско офицери се самоубиват защото са се клели да защитават България.
Руснаците отрязват 30% от територията ни включително Беломорието и Охрид!!!!!
Оставят 3 милиона Българи зад граница. Коварноте руснаци изчакаха германците да се изтеглят и ние да почнем да преговаряме със САЩ и за да не влезе САЩ решиха да ни нападнат. Ето това са варварите!!!!!
1.
FREE BULGARIA
23.05.2016 09:48:22
20
26
Сравнете това комунистическо ШИБАНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ със банките и Италианската и Швейцарска архитектура на стария Бургас, къщите на Гръцки, Турски, Френски и Български търговци във стария град.
Не може да става дума за сравнение. Капитализма и Царска България бяха много нива по велики!!!!! Българите още не бяха окрадени и окупирани от Сталинските крадци и убийци които мачкаха Бургас като под ботуш!!!!!!!!'
И Флагман това не е соц. Не правете грешка. Това беше геноцид на Русия и окупация над България. Това не е соц, това беше комунизъм!!!!!!
Не лъжете децата!!!!!!!
Най убийствения строй!!!!
Най черната страница за България!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори