×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дойде ли краят на кварталните кафенета в Бургас


Дойде ли краят на кварталните кафенета в Бургас
Много от кафетата отдавна са затворени и едва ли някога изобщо не отворят
15 Май 2016, Неделя, 06:14 ч.
Източник: Черноморски фар

Към края на 90-те заведенията бяха хит, но вече не е икономически изгодно да имаш такъв обект
Моделът "квартално кафене" в последните години вече е на изчерпване. Т.нар. места за забава и срещи по крайните комплекси в повечето случаи са пред фалит или пък едва вегетират, разчитайки само на вярна и постоянна клиентела. Други пък отдавна са затворили.

В началото на 90-те години на миналия век кварталните кафенета бях хит. Тогава, след края на социализма, се отпуши нещо като голяма тектонска плоча, която даде възможност за всякакви бизнес инициативи. Едни от първите лястовици на задаващата се пазарна икономика бяха именно този тип кафенета. В онези години те имаха много вариации. Като се започне от произволно поставена каравана и се стигне до сравнително добро помещение в жилищен блок. Малко по-късно се появиха и постройки "собствено производство", които изникваха най-вече на общински терени. 90-те години бяха време на надежди, на непознатото и на ранното консумиране на така наречената демокрация. Заради това и хората бяха зажаднели за новите типове услуги. Логично клиентелата беше масова.
"Аз лично отворих заведение през 1991 година. Става въпрос за помещение в един от блоковете на комплекс "Славейков", което оборудвах като кафене. Инвестирах близо 5000 долара, които бяха спестени от баща. Той беше моряк и пътуваше с корабите. С тези пари успях да закупя кафе-машина, машина за сок, хладилници, да направя ремонт както на помещението, така и на тоалетните, които бяха под всякаква критика. Стигнаха ми парите дори и да направя първоначално зареждане. Предлагах основно кафе, кока-кола, сокове, алкохол, бира и някакви ядки. Кухня нямах, а и не ми трябваше. Оборотите бяха много добри. Печалбата от продажба на кафе например се въртеше около 500 процента. Колата ми идваше на 200 процента. Купувах от мои познати, които внасяха от Турция и Ливан. Търговията вървеше перфектно. За пет-шест месеца си избих парите и започнах да печеля. Наех и персонал. Годините бяха много силни. Проблемите дойдоха през 1996 година, когато тръгна хиперинфлацията" - това е коментар на Златин Стойков, който тогава е опитал късмета си с този бизнес. Сега той работи в чужбина, но през 90-те години е бил част от новата бизнес-класа, която се пръкна в България. Именно инфлацията през 1996 - 1997 година е началото на края на много подобни бизнеси. Тогава хората обедняха за броени месеци, а потреблението спадна чудовищно. Някои спечелиха, но като цяло дребният бизнес изпадна в колапс.
След това пък започна да се затяга и обръчът на регулациите. Институциите започнаха бавно-бавно да си вършат работата. Контролът се затегна, а в същото време конкуренцията стана много по-жестока. По това време врати отварят вече много по-луксозни и добри заведения. С много по-голям асортимент и обслужване на ниво. Част от т.нар. борци или мутри, които натрупаха средства до 1996 година, бързаха да ги легализират или пък просто да влязат в белия бизнес.

Самите квартални кафенета пък започнаха да усещат ударите и на другия тип конкуренция. Става въпрос за ресторантите, кръчмите, механите, които също се появиха там. В тях предлаганият асортимент беше много по-разнообразен, а имаше и салати, мезета, скара - нещо, което е много повече по вкуса на хората от нашите географски ширини. Освен това местната, а и централната власт засили много фискалния контрол. Постепенно касовите апарати станаха задължителни, трудно се укриваха обороти, а в същото време изискванията по отношение на хигиената се качиха сериозно.
Появиха се и нови условия, които бяха поставени - интериор, разполагаемост на масите и оборудването, както и дори на самите мивки в помещенията. Това наложи някои собственици да направят допълнителни инвестиции. Не всички обаче имаха възможността. Освен това самата конкуренция доведе до занижаване на цените. Към това трябва да се добави и фактът, че държавата ни вече живееше и в условия на валутен борд, т.е. фиксиран валутен курс, първоначално към германската марка, а след това и към еврото. Това ограничаваше възможностите с игри на ценови и валутни курсове и използването на определени конюктури. Бизнесът се затегна. Паралелно с това паднаха и печалбите. Вече стана невъзможно да се постигат маржове от 500 процента, освен ако нямаш кафене в центъра на града. Тогава обаче и разходите ставаха много по-големи. Кварталните заведения от този тип просто загиваха. В кварталите като „Славейков“, „Изгрев“ и „Зорница“ кафенетата започнаха за сменят собствениците или наемателите. Клиентелата обаче намаляваше. Освен това българинът смени навиците си и предпочете да посещава други квартални заведения - кръчмите. Една немалка част от старите клиенти пък просто обедняха, а други емигрираха.

"Стана неизгодно да държиш кафене в кварталите. Разходите скочиха, задължиха ни да изпълняваме огромен брой изисквания, а клиентите намаляха. Вече не можеше да купувам стока и да я продавам толкова изгодно. В моя район имаше пет кафета, с които се биехме ценово. Фиксираният валутен курс пък ни изигра друга лоша шега. Ако условно през 1994 година оборотът ми беше около 500-600 долара на ден, през 2003-20004 година вече падна до 100 долара, при много по-ниски проценти на печалба. Бизнесът ставаше невъзможен. Опитах да пусна като асортимент и кебапчета, мезета, салата. Веднага обаче дойдоха от ХЕИ и ми поставиха неизпълними изисквания. Трябваше да имам пет или шест чешми, допълнителни печки, уреди. Не ставаше. Заради това и затворих. Беше някъде 2006 година" - завършва разказа си Златин Стойков. В последните години той работи като елтехник в Англия и получава 2500 паунда на месец. Пари, които няма как да заработва в България.

Част от неговите колеги кафеджии все пак опитаха да устискат и в тези тежки пазарни условия. Тогава обаче дойде нова унищожителна вълна. В Бургас се появиха моловете и големите търговски центрове, което беше нов тежък удар. По принцип профилът на посетителите на моловете не е точно този, който посещава кварталните кафенета. Центровете обаче привличаха клиентите по други начини - покупки на дрехи, посещение на някоя верига за бързо хранене, или пък отиване на кино, или дори една обикновена разходка сред магазините. В самите молове имаше достатъчно кафенета, които също привличаха клиентела. И когато една семейна двойка е посетила магазините, напазарувала е и е пила по едно кафе там, едва ли ще има желание да посети местното кафе, което освен всичко друго е и доста по-непривлекателно. Така инвазията на моловете уби допълнително и без това този почти умрял бизнес. Всъщност те нанесоха много големи удари и върху малките магазини и павилиони, които също са почти на изчезване. Заедно с големите търговски хранителни вериги, моловете се оказаха предвестници на победата на глобализма.

Но да се върнем на кварталните кафенета. Справката показва, че за последните пет години, техният брой в „Славейков“ и „Изгрев“ е намалял от общо 27 на 12, като тенденцията на спад продължава. А през 1995 година само в „Славейков” е имало над 50 подобни обекта, а в „Меден рудник“ над 70. Годините обаче се променят.

Освен това една немалка част от хората вече предпочитат да консумират кафе и вкъщи. По магазините се предлагат достатъчно добри домашни кафе-машини, както и качествени продукти, което допълнително дръпна клиентите от местните заведения.

Реално, в последните години оборотни са само няколко заведения в центъра на града, докато в периферията обектите са в реален фалит. И това е една постоянна тенденция. За успокоение, подобна е ситуацията и в повечето страни - членки на ЕС.

В категории: Бизнес


10
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
10
Коментара по темата
10.
КУРТИ
15.05.2016 17:44:42
1
2
Е ЗА МАЛКО ПАРИ ТОЛКОВА
9.
disney channel
15.05.2016 17:34:59
4
2
Гледате ли Дисни ченъл?
От утре започва новия сериал Soy Luna!
От 16 май в 18.00
С повторения от 14.00 и 21.00
НОВА И БТВ-НЯМА!
САМО ДИСНИ ЧЕНЪЛ!!!
8.
az
15.05.2016 14:57:38
2
8
Сега е хубаво че има избор. Има много модерни заведения из града. Който обича чалга ще си ходи на чалга. Който не обича също има къде да отиде.
7.
az
15.05.2016 14:55:30
4
7
Дам... първите години на демокрацията бяха чудо. Народа не беше готов. Младите тръгнаха на дискотеки много млади, побоища, няма контрол. Колко хора има осакатени. Аз лично помня кафетата от двете страни на сегашното болеро в медения рудник. Сега от едната страна пак е кафе нж сигурно друг е собственика. То бяха пиянски запои то бяха побоища.
6.
Porsche 993
15.05.2016 14:51:17
2
13
До 1 Заради такива сополи като вас сме на това дередже.От такива прости тъпаци готови на всичко за жълти стотинки нормалните хора избягаха в чужбина и от цялата работа някой лев заделили ве палкаджия кръв и сополи и безплаатна количка на кафето и край най-големите сте а през това време умните хора изкарваха истински пари а повечето палкаджии продължавате да бачкате цотки за 400лв мишкари и 1000 да вземаш файда няма Хората ви използваха и забогатяха на ваш гръб


Като му дадеш тотала незнам кой е шматката хахахаха
5.
AL
15.05.2016 13:04:18
1
7
Даларас: Имам едно кафене.
Все пак се ходи там за да си поговориш с някого, да ибиеш част от врмето си. А сега е и най-евтиното удоволствие.
4.
Eee
15.05.2016 12:36:41
2
36
До БОРЧЕТО то и вие се назастраховахте,сега се чудите кой приятел да ви чочерпи една ЛИМОНАДА
3.
КУРТИ
15.05.2016 12:30:42
4
7
НЕ Е ДОШЪЛ КРАЯТ ....ПОВЕЧЕТО СА ВЪШКИ С ДВА ЛЕЕЕЕЕЕВА В ДЖОБА ...ЗА ДРУГАДЕ ПАРИ НЯМАТ ....
2.
NWO
15.05.2016 12:09:47
2
2
WELCOME!
Барем зомбитата почнат да се осеферват по-малко.Еба си майката на пейзажа отвсякъде,ама щом има телефонче с фейсче,чалга,дрешки и помия - бухайте ни го в гъза дорде стигне чак до шия.
1.
Борче от Първа Частна Милиция
15.05.2016 12:03:25
15
8
Ние с бухалки обикаляхме заведенията. Девизът ни беше - "Идвайте да застраховате, да не дойдем ние да ви застраховаме!"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори