×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радва ме, че „Супер Бургас“ се реализира, но съм разочарован, че е лишен от инокомическата му същност


Радва ме, че „Супер Бургас“ се реализира, но съм разочарован, че е лишен от инокомическата му същност
Павел Маринов акцентира, че Бургас трябва да направи всичко възможно, за да стане Черноморски круизен хъб
05 Май 2016, Четвъртък, 10:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Когато създадохме проекта, искахме да привлечем външни инвестиции, а не да наливаме публични средства

Мнозина си спомнят, че бившият депутат и областен управител Павел Маринов е „Баща на Супер Бургас“. Той пръв заговори за отваряне на града към морето и промяната на статута на товарния порт в пасажерски. Същинската работа по проекта започна през 2007 г. и по план трябваше да приключи през 2015 г.. Финансовата криза през 2008 г. стопира реализацията му, а през 2012 г. Павел Маринов, тогавашен лидер на БСП Бургас, бе освободен от проектната компания „Зона за обществен достъп“. В последните две години по проекта се вижда сериозно раздвижване. Отвори се зоната за обществен достъп и се обновява основно инфраструктурата в района на порта. Флагман.бг попита Павел Маринов в правилната посока ли върви „Супер Бургас“, или се измени философията на проекта.

- Г-н Маринов, мнозина си спомнят, че Вие сте автор на проекта „Супер Бургас“. Как го виждате отстрани – в правилната посока ли се развива?

- Не е задължително хората да помнят кой го е започнал. По-важно е да стане, както е замислено. Много бих искал да бъда позитивен за всичко, което се случи. И винаги съм бил такъв от 2007 година, когато започна работата по този проект. Отнасял съм се с много умерена критика след 2011 година, когато бях изваден от компанията. Приветствам желанието на общината и министерството на транспорта да отворят тази зона. Това е отлична новина за града, защото бургазлии получават достъп до тази част на морето, която остана заключена за поколения. Отварянето става постепенно, гражданите виждат, че това е възможно и определено ги радва. Мога да си позволя обаче да направя няколко критики по проекта, които мисля, че са напълно логични. Например: Проектът така, както се осъществява, представлява изцяло градоустройствено решение и е лишен от икономическата си същност. А ние създадохме "Супер Бургас" с идеята да привлечем външни инвестиции, а не да се прави с пари от бюджета – на министерството, пристанището, общината. Парите на пристанището трябваше да бъдат насочени към преструктуриране на работните места, нещо, което неминуемо трябва да се случи.

- Т.е. - закриване на корабни места.

- Дейността на пристанището неминуемо ще бъде променена и заради това трябва да се инвестира. Проектната компания, която бе създадена - „Зона за обществен достъп Бургас“, не функционира от 2012 година. Има я в правния мир, има назначен изпълнителен директор, но не работи. Политиката за реализиране на зоната зависи от волята на министъра на транспорта и кабинета. Надявам се, че рано или късно философията ще се промени и ще се търсят външни инвестиции за развитието на зоната.

- Каква бе идеята за външно финансиране на проекта, когато Вие го започнахте?

- Публично-частно партньорство от концесионен тип или от финансиране на инвестиционни проекти. Определено имахме индикации, че големи компании са готови да се включат. Става въпрос за консорциуми от Катар, Италия, Испания и други. Тогава имахме идеята да бъдат привлечени като стратегически партньори големи оператори в круизна индустрия. Защото те определят правилата в този бизнес и трябва да бъдат поканени и след продължението на проекта, но това не се случи. Въобще прави ми впечатление, че цялата политика на България по отношение на присъствието й в Черно море трябваше да бъде насочена в тази посока, но не се направи.

- Смятате, че една външна компания щеше да бъде по-добър оператор на Морска гара ли?

- Определено. Този бизнес се определя точно от тях и както казах трябваше да бъдат поканени и то в начален етап. Но ние вече изградихме Морска гара, заради това може да се мисли в друга насока – да се освободят от пристанищни такси всички круизни кораби, за да може Бургас да се конкурира с Одеса и другите Черноморски пристанища. Това е линията, по която трябва да се работи. Круизният туризъм има голям потенциал. Този тип туристи са едни от най-платежоспособните, всеки един от тях оставя в града, в който пристигне, минимум 100-150 евро. При 2 000 пасажери сами може да изчислите каква ще е ползата за икономиката, а Бургас и целият регион определено имат какво да покажат.

- Но имат ли потенциал Черно море и Морската гара в Бургас за по-сериозен круизен туризъм. Дългогодишните и добре познати дестинации са в Средиземноморието, а не в Черно море.

- Има, разбира се. Това е една златна мина за големите туроператори, които сега се опитват да развият пазара. Всяка една държава в Черноморския басейн има своето специфично културно и историческо богатство. Круизният пазар ще се развива в следващите години изключително динамично и определящо ще бъде кое пристанище ще бъде хъбът на туристическата индустрия. Бургас трябва да стане круизният център на Черно море. Имаме летище, имаме пристанище, което е недовършено като проект, но е тук. Имаме перфектни исторически и географски дадености в залива, за да задържим туристите повече от един ден. Трябва да бъдат положени много усилия, а след това резултатът ще бъде видим за цялата икономика.

- Останахте ли обиден на министерството на транспорта за начина, по който ви отстраниха от проектната компания през 2012 година?

- Не го приемам лично. Не беше и изненада за мен. Това бе политика на управляващите. Пак ви казвам: радвам се, че сега имат волята да продължат проекта, макар и с друга философия.

- Реалистична ли е идеята на кмета Димитър Николов зоната от административната сграда на Пристанище Бургас до Морска гара да се превърне в площад и бизнес център с хотели, административни сгради и прочие?

- Проектът за интегрирана транспортна система на Бургас беше наложен, без да е съобразен с този за Зоната за обществен достъп и виждате резултата. Там, където трябваше да се намира новият градски площад, сега има автогара. По проект на Зоната, автогарата трябваше да бъде след жп гарата, където са складовете на Свободната безмитна зона. Но ако трябва да ви отговоря по-конкретно - да, визията на кмета Димитър Николов е напълно реалистична и ще се изпълни до няколко години. Поздравявам за усилията и Община Бургас, и министерството на транспорта, частично, че продължават да работят по проекта, а не са го спрели. Оставам разочарован само от това, че в този му вид е лишен от икономическо съдържание.

*На малките снимки е визуализацията на проекта Супер Бургас, както бе планиран в самото му начало



В категории: Бизнес , Политика


17
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
17
Коментара по темата
17.
Аз
28.10.2016 15:07:10
0
0
Номер 7 - Павлета Маринска НЯМА ДА ГУБЕНАТОРСТВА В СИБИР, ЗАЩОТО НА ДЪРТАТА ДРАЖЕВА К....- ТОНИТА ЩЕ И НАСТИНЕ УМРЯЛАТА П...У ..КА!!!
16.
до 15
28.10.2016 15:01:13
0
0
МОЖЕ БИ ИСКАШ ДА КАЖЕШ "СУПЕР ПЕДЕРАСТ". - Правописна грешка?
15.
павел маринов
06.05.2016 22:44:18
1
1
радва ме че съм супер педрас.
14.
атанаска зафирова
06.05.2016 18:03:49
1
1
павел маринов е завършил първи факултет държавна сигурност в школата в симеоново.син е на активен борец с произтичащите привилегии.
13.
само питам
06.05.2016 15:20:11
1
1
маймуните за палмите от мигрантската вълна ли ще ги интегрираме , или да пуснем европейска програма и ние да се правим на шибеци.
12.
афкмм
06.05.2016 14:27:00
1
3
защо триете коментарите флегмани. ченгето павел колко ви плаща.
11.
кефал
06.05.2016 05:50:43
1
5
Този пак изскочи от нафталина. Следва интервю с дружката му Пеньо Костадинов... Партийците - ченгета са неуморни и неизтребими!
10.
gogo
05.05.2016 19:10:03
0
2
Иначе е вярно , че без кораби цялата морска гара е просто паметник на културата.
9.
gogo
05.05.2016 19:05:14
1
3
не знам кой е проектирал новите "търговски " магазии на 2 и 3 корабно място, ма такава грозотия не съм виждал . Ако е архитект сигурно е завършил "свободния" вечерно.
8.
gogo
05.05.2016 19:05:14
1
2
не знам кой е проектирал новите "търговски " магазии на 2 и 3 корабно място, ма такава грозотия не съм виждал . Ако е архитект сигурно е завършил "свободния" вечерно.
7.
губернаторе
05.05.2016 17:52:47
6
9
защо не отидеш в сибир да губернаторстваш
6.
adhj
05.05.2016 17:16:05
3
10
1956- будапеща. сътрудниците на държавна сигурност ги бесеха по дърветата. ченге помниш ли???
5.
Пеко таков
05.05.2016 16:13:51
6
13
Какво е направил през живота си този човек ? Едно голямо нищо ! Кражби и ДЕМАГОГИЯ !
4.
иво
05.05.2016 14:15:06
3
13
то и на снимки моста в бургас беше мега хупер уникално архитектурно съоръжение ама само му трглиха една боя хахахахах така че стига измислици :)))
3.
Хмелко
05.05.2016 13:58:38
6
2
Така е, Велко, и ти си живото доказателство за това....
2.
Велко
05.05.2016 13:35:04
3
17
Казват, че не е сигурно дали Вселената е безкрайна, но че човешката глупост е такава - спор няма........
1.
КУРТИ
05.05.2016 13:09:06
7
10
В МАГАЗИЯТА НАПРАВЕТЕ ОБЩИНСКА ДИСКОТЕКА С ВОДЕЩ ПЕТЪР ГЕНЧЕВ , ПАРИТЕ ДИРЕКТНО В БУРГАСКАТА ХАЗНА.......ТАМ ПРАВЕТЕ И СПИРИТА ,А НЕ ДА ЗАЕМАТЕ ......ОФИЦЕРСКИЯ ПЛАЖ ПРЕЗ ЛЯТОТО 20 ДЕНА .....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори