Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо
30 Април 2016, Събота, 09:38 ч.
Източник: Pik.bgКойто не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Според мен трябва да спазваме традициите. Това каза пред БГНЕС Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо. Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето.
Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате няко младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подраняваме много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.
Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 година и предлага агнешко и телешко место, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти с найлонови ресни на вратите – пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано. Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите.
На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. „Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура”, споделя тя. Самото месо е малко по-различно и Мерал казва, че понеже го обича може и всеки ден да го яде, макар да признава, че има и малко по-мазни части.
Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо. Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори да скара.
За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница – някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.
В категории:
Бизнес
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха?
Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло
Кога да си мием зъбите – преди или след закуска
Кога и как се прави задължителна имунизация на децата в България за коклюш
Два тира се удариха на АМ "Тракия"
Кога и как се прави задължителна имунизация на децата в България за коклюш
19/04/2024, Петък 19:59
0
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха?
19/04/2024, Петък 19:43
0
Два тира се удариха на АМ "Тракия"
19/04/2024, Петък 19:41
0
Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте
19/04/2024, Петък 19:40
0
Назначени са шестима заместник-министри
19/04/2024, Петък 19:39
0
Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър
19/04/2024, Петък 19:36
0
При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени
19/04/2024, Петък 19:20
0
Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия
19/04/2024, Петък 19:00
0
Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния
19/04/2024, Петък 18:40
0
Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“
19/04/2024, Петък 18:20
0
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30
19/04/2024, Петък 18:00
2
Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане
19/04/2024, Петък 17:40
1