×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отлични резултати за РС Бургас през 2023 година


13 Февруари 2024, Вторник, 19:40 ч.
Автор: Флагман.бг

През изминалата година са разгледани 14 972 дела, 89 % от тях  са приключили в тримесечен срок

На отчетно събрание в присъствие на магистратите от Районен съд – Бургас бе направен анализ на дейността на съда за отминалата 2023 г. „За поредна година, отчитаме дейност под напрежение и нормотворчески стрес, граничещ със законодателен хаос.

Дейността на Районен съд - Бургас по показателите за резултат, ефект и ефективност, заложени в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, са изключително високи през 2023 г. Делът на постъпилите спрямо свършените дела е 100%. Натовареността на съдиите по показател свършени дела на един съдия е голяма, която отново ще постави съда в категорията на натоварените съдилища. Намалява се общата висящност на делата, над 89% от делата приключват в тримесечен срок“, коментира Административният ръководител – председател на Районен съд – Бургас, Евгени Узунов.

Районен съд - Бургас е със седалище в град Бургас. Съдебният район обхваща 39 самостоятелни населени места, разположени в четири общини - Бургас, Камено, Созопол и три населени места от община Приморско, с общо население 217 804 хиляди души, от които над 140 000 хиляди са в трудоспособна възраст.

В Районен съд – Бургас през отчетния период са разгледани 14 972 дела, като от тях 13 171 са свършените дела, от които със съдебен акт по същество са 10 794. 89 % от всички дела за разглеждане в съда са приключили в тримесечен срок. По 95% от свършените дела, съдебните актове са станали окончателни.

През 2023 година магистратите от „Наказателна колегия“ в Районен съд – Бургас са разгледали 5 670 дела. Свършените (решени) наказателни дела към 31.12.2023 г. са общо 5 242 или 92,45 %. „Посочените резултати в абсолютна и процентна стойност, въпреки намаления брой на съдиите работещи в Наказателно отделение и засиления мигрантски натиск през годината, се явява устойчив показател за високото ниво и отличната работа на съдиите през 2023 година“, отчита като изключително високо ниво за качеството на дейността на съдиите Административният ръководител на съдебната институция.

През 2023 година са разгледани общо 9 302 граждански дела, свършените от които са 7 929 дела. Обществен проблем и фокус през изминалата 2023 г., са случаите на прояви на домашно насилие. В Районен съд - Бургас производствата по Закона за защита от домашното насилие са 149 на брой. Постановени са и 8 акта по новосъздадения текст на чл. 131, ал. 1, т. 5а от НК – причиняване на телесни повреди в условията на домашно насилие.

С оглед настъпила законодателна промяна с ДВ 67/04.08.2023г. и създаването на нова ал. 5 на чл. 343б от НК, съдът е постановил 26 съдебни акта за отнемане на МПС на водачи, които са управлявали автомобили след употреба на алкохол или наркотични вещества.

През 2023 година в Бургаския районен съд е реализирана възможността за подаване и получаване на документи по електронен път през „Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“. Предимство е, че електронният портал е интегриран с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и след обработка на документите подателят получава обратна информация.

От 27 март 2023 година в изпълнение на проект „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“ са въведени нови функционалности в Единния портал за електронно правосъдие. Посредством електронната платформа се реализират всички електронни услуги предвидени в закон - достъп до пълното електронно дело, както и се извършват всички процесуални действия в електронна форма, в резултат на издадените и сканираните, налични по делата актове и документи в електронна форма на ЕИСС.

Бургаският районен съд поддържа и актуализира ежедневно информацията на Интернет страница на съда, достъпна на следния адрес: https://burgas-rs.justice.bg, изработена по проект „Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“.

Страницата на съда дава възможност за извършване на справки по делата чрез електронните услуги, относно графика на съдебните заседания, както и предоставя достъп до постановените крайни съдебни актове. „Необходимо е да насочим поглед напред, като за настоящата 2024 г. си поставяме за цел да наложим събираемост на глоби и конфискация по дела и да втвърдим строгостта на другите наказания – Пробация и Лишаване от свобода. Нека да се заредим с оптимизъм, с вяра и разчитайки един на друг, да я направим по-здрава, по-успешна и Благодатна!“, направи заявка за новия отчетен период председателят на съда, Евгени Узунов.


В категории: Темида , Бургас


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори