×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота


Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота
ГЕРБ ще спечели, въпросът е с колко, прогнозира проф. Тодор Галунов
04 Май 2024, Събота, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Нито една от новите формации няма да влезе в парламента, убеден е проф. Тодор Галунов 

„Българските избори отново ще са време разделно, вместо време обединяващо в политиката! И този път явно ще минат под знака на компроматните борби и негативизма“, казва пред borba.bg проф. Тодор Галунов, преподавател по политология във Великотърновския университет.

„Видяхме, че всичко това се преплита с конституционните реформи, които внесоха необходимата доза напрежение в и без това доста обърканата ситуация у нас.

На първо време се поставя въпросът дали тези избори ще доведат до нещо ново, дали ще повторят до голяма степен резултатите от предходните и ако има разлики, те в каква посока ще бъдат“, коментира той.

По думите му изборната социология достатъчно ясно определя, че в следващия български парламент ще попаднат 6 политически партии, а в Европейския парламент ще има представители на 5 родни политически формации.

Вероятно ИТН ще има сили да прескочи бариерата от 4% на националния вот, но трудно ще се класира за европарламента.

Новите политически субекти, които се опитват да набират скорост, трудно ще се впишат в изборната практика, защото голяма част от тях нямаха достатъчно време да покажат своя политически образ.

Проф. Галунов прави прогноза на резултатите от политическата надпревара.

„На първо място отново ще е ГЕРБ-СДС. Въпросът обаче не е дали ГЕРБ ще спечели, а с колко. Дали ще повиши броя на мандатите си и дали това ще е шанс за по-силна позиция в сравнение с настоящата.

Предполагам, че ГЕРБ-СДС ще има малко повече депутати от сега. Интересно е второто място и дали ПП-ДБ ще съумее да го запази.

Възможно е да се случи, въпреки че ще е трудно и това ще коства значителни щети на партията. „Продължаваме промяната“ успя да изконсумира всички политически минуси при управлението на кабинета „Денков – Габриел“ и не можа да прибави плюсове в своя полза.

През последната година ГЕРБ показаха повече политическа хитрост от своя партньор в коалицията, която двете формации упорито отричаха и оприличаваха като „сглобка“, „некоалиция“, „брак по сметка“ и т.н.“, прогнозира политологът.

Според него към третата позиция вероятно ще се насочи Движението за права и свободи.

То бе неофициалният партньор в последното управление на страната, но игра важна роля в приемането на конституционните промени. ДПС е най-лесната партия за прогнозиране, защото си има твърд електорат и вътрешнопартийни механизми. Така движението най-вероятно ще запази или с малко ще увеличи броя на мандатите си.

Като четвърта политическа сила се очертава ПП „Възраждане“, които прекалено много се надяват на радикалната си опозиционност и смятат, че упоритото бягане от всякакви открити коалиции ще им донесе плюсове.

Реално обаче видяхме, че това „бягство“ от подкрепа на кабинета изчерпа политическия си потенциал. Заради това „Възраждане“ ще запазят резултатите си, но са близо до своя „политически таван“ и трудно могат да хванат електорат, който е чисто партиен.

Възможностите им за растеж са доста малки и това се видя на местните избори.

Петата партия ще е БСП, която има шансове да увеличи броя на народните си представители.

БСП, както и „Възраждане“ последно не бяха ангажирани с властта и това като че ли ги опази от негативите, които всяко управление трупа от недоволството на гражданите.

Шестата партия ще е „Има такъв народ“ . Тя ще преодолее 4-процентната бариера, защото разочарованието от „сглобката“ е сериозно и има граждани, които искат да гласуват за някоя партия, която не е свързана с управлението и с някаква радикалност в действията.

В момента ИТН създава впечатление за отказ от голяма амбициозност в политиката, но пък дава заявка за по-дълго присъствие в политическия живот“, убеден е проф. Галунов.

Той казва, че партиите извън парламента в момента са неподготвени. Тяхната активност и конституирането им става в движение.

„Виждаме, че някои от тях се прегрупират. Бих ги разделил на две групи – формации с леви политически послания и партии с десни послания. Ако вземем например коалицията, в която главните герои са Мая Манолова и Ваня Григорова, тя няма достатъчно политическо време и другите леви партии ще им попречат да направят нещо забележително.

Това, което ще се случи, е да откъснат гласове от други партии и най-вече от БСП. Не очаквам да ги видя в парламента. „Левицата“ също няма сили да прескочи бариерата. В дясното пространство коалицията, която се опитва да изплува в политическото пространство, е „Синя България“.

Особеното при нея е, че иска да съчетае десните послания с критика към досегашното управление, като се опитва да внуши, че истинската десница са те. И за тях времето е проблем.

За изброените партии тези избори по-скоро са инвестиция и заявка за следващия вот. В момента пробват силите си, изследват електората си и се стремят да изградят политическа физиономия. Те обаче ще трябва да покажат кое ги отличава от дясното, което е в парламента“, подчертава проф. Тодор Галунов.

Политологът напомня, че една нова партия, за да влезе рязко в политиката, трябва да има много харизматични лидери, много атрактивни послания или пък да се случи рязък срив на досегашните субекти и така нейното политическо време да настъпи внезапно.

„В момента виждаме недоволство на избирателите към управлението и към парламентарната опозиция, но тези партии запазват своите електорати на ниво „твърди ядра“, казва проф. Галунов.

ОТНОСНО ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ, ПОЛИТОЛОГЪТ ПРЕДРИЧА, ЧЕ ДО УРНИТЕ ЩЕ ОТИДАТ ЕДВА 1/3 ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ.

Но с 33-35% подкрепа се създава парламент, който е непредставителен и който ще бъде подложен на атаки от гледна точка на неговата легитимност.

„Това, което твърдят някои политици, е твърде пресилено, особено че ще влезем в изборна спирала и че ще сменим пет служебни кабинета. Мисля, че ще се намери някакъв вариант и ще се направи нова политическа сглобкаАко това не стане, ще се разиграе добре познатата схема за създаване на временен експертен непартиен кабинет. Имаме да решаваме много важни въпроси като влизането в Шенген и по суша, Еврозоната и др. и вярвам, че ще се събере подкрепа за създаване на кабинет, но няма да е политически сериозно, ако влезем веднага от едни избори в други. Новият парламент обаче ще бъде атакуван още при самото му създаване по най-очевидната причина и тя е ниската избирателна активност, която се очаква.

Това отвращение на избирателя няма как да не се отрази. И аз лично се учудвам от този феномен – избирателят е разочарован и той не иска да гласува, а в демократичното общество единственият нормален вариант за политическа промяна е гласуването. Реално обаче се получава парадокс – тези, които най-много негодуват, те не искат да гласуват и помагат да остане същото политическо състояние и с това подкрепят тези, от които са недоволни. Учудвам се и на това как е възможно човек да отиде до изборната урна, за да пусне бюлетина „Не подкрепям никого“…Това е сериозен проблем на българската демокрация, коментира проф. Галунов.

„В България няма ясна политическа традиция да се сформират големи коалиции преди изборите и те да останат такива и след вота, като се покаже на избирателя, че той трябва да подкрепи това обединение, което, ако спечели, ще управлява, а ако не успее, ще е силна и конструктивна опозиция. У нас първо се правят изборите, в които участват малки коалиции, и след това се изправяме пред тежък проблем.

Стига се дотам, че всяка партия, която е изтъквала отрицателните страни на своите опоненти, започва да търси контакт с тях, като забрави някак това, което е говорено, и направи коалиция.

Българският политически елит няма нагласата, че в парламента, в който, като се появят например шест партии, коалиционната култура изисква да се намерят допирните точки между 2 – 3 и повече формации и да се структурира кабинет. Свидетели ставаме обаче на едно постоянно недоволство, че и този парламент би бил нестабилен.

Това означава, че няма партия, която да установи монопол върху парламента, защото българският народ е пожелал в парламента да има няколко партии.

Следователно културата на общуване изисква да се търси държавническото, общото между тези партии и да се създаде правителство, което да отговаря на желанията на хората, които са създали този парламент толкова пъстър.

И като добавим, че всичко това се съчетава с недоверие към изборния процес, стигаме до големия негативизъм в родната политика. Умението да направиш коалиция, се оказа изкуството, което нашите политици не владеят“, категоричен е проф. Тодор Галунов.




Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
9
Коментара по темата
9.
така така
05.05.2024 00:38:48
0
1
Естествено че ГЕРБ ще са първи... Цялата администрация.. училища.. МВР.. кметове и тяхните подчинени.. всички големи(колкото и малко да са останали) предприятия и бизнеси са тяхни!!!
8.
На всички е ясно
04.05.2024 18:48:32
9
10
Кирил Петков и Лена Бориславова,ще драскат, ще скимтят и ще искат да влязат в Бойковия кучкарник.
Сигурно, за да си играят с неговите овчарки!
Проектът ПП-ДБ приключи...Да идва следващия проект на Мунчо и Прокопи!
7.
Голяма тарапана около Банкя
04.05.2024 18:21:08
9
16
Кирил Петков може да бъде само булка на Борисов.
Той е като един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя - бъдете сигурни, от днес го предричам"
6.
Дернев
04.05.2024 17:53:29
22
4
#2
Прав си за българите. Но кои? Тези, зад завесата или раята пред нея.
5.
до 4
04.05.2024 17:49:45
14
11
Да бе, то от ГЕРБ или Борисов зависят нещата в тази колония.
Посолството е готово със следващото ни Правителство !

Война или Мир, това е избора пред всеки от нас.
4.
Ханко Брат
04.05.2024 17:39:44
13
13
ГЕРБ ще спечели и за пореден път не могат да управляват! И пак избори....
3.
Това
04.05.2024 17:33:58
17
6
не е лошо.
Герб са твърдо за военната помощ за Украйна, така че изобщо не е лошо!
2.
Пропаганда !
04.05.2024 17:33:36
18
18
Поредният вещер с "предсазания".
На базата на какво счита това ?
Защо правим тогава избори след като всичко ще си е същото во веки веков ?

ВСИЧКО ЗАВИСИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ !!

Ако гласуваме 80%на изборите независимо за кой, ДПС НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА, ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ СА КОНСТАНТА !

Затова и по тв и медиите само вечери пускат да бълват пропагандата, че всичко е решено, всичко е ясно и няма смисъл да се гласува.

ОТИДЕТЕ НА 09.06. И ИМ Е Б Е Т Е МАМАТА С ЕДНА БЮЛЕТИНА, НЕ ЗАВИСИМО КАКВА !
1.
Аз
04.05.2024 17:14:13
21
14
ТИ АБСОЛЮТЕН АМАТЬОР ИЛИ
ПОРЪЧКОВА КАЛИНКА.....ЩОМ ТВЪРДИШ,ЧЕ ДЖЕНДЪРИТЕ ОТ ПП ЩЕ СА В ПАРЛАМЕНТА
МАФИОТИТЕ ОТ ГРОБ В ЗАТВОРА
ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ ППДБ СЪЩО
ВЪЗРАЖДАНЕ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ
ТАТЯНА ДОНЧЕВА-ГЛ.ПРОКУРОР
Е ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ И КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ....ЕВРОГЕЙСКИ БОКЛУЦИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори