×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ


Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ
Ние намираме начин да оцелеем и да се справим. Вече не искаме държавата да ни помага. Искаме тя да не ни пречи, категоричен е хотелиерът
30 Април 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите

Александър Александров е собственик на един от големите хотели в Слънчев бряг. Той очаква 40 работници от Непал, с които тази година ще попълни липсващите места в персонала. Бавната организация с документите и визите на чужденците обаче се оказва голяма спънка за хотелиера. Ето как коментира той лято 2024 пред Флагман.бг

- Г-н Александров, промените в Закона за чужденците са факт, но много колеги от туристическия бранш изразиха мнение, че тази мярка не е достатъчна. Какво е вашето мнение?

- Това е стъпка в правилната посока. Сравнявайки ситуацията в България с тази в Полша, където също има огромен недостиг на работна ръка, можем да кажем следното - там от много години всички документи се подават по електронен път. У нас само за един служител подаваме огромен обем документи изцяло на хартиен носител. Това ще го преодолеем, но времето, което отнема излизането на всяко едно разрешително за виза, което е за срок от 6 месеца, е около 4 до 5 месеца. Минава се през Агенция по заетостта, Агенция „Миграция” и самото издаване на виза от консулските служби. Определено държавните институции също имат огромен недостиг на служители и затова се бавят при обработката на документите. Ситуацията се утежни, след като влязохме във въздушен и воден Шенген, което е разбираемо, но за мен е странно как в другите държави от Централна и Западна Европа тази процедура се случва много бързо и много лесно, въпреки че те отдавна са членки на Шенген.

- Тоест новите промени са плюс, но не са достатъчни.

- Още не можем да усетим дори този плюс, както вие го нарекохте. Защото ние първо трябва да успеем по някакъв начин да докараме тези служители в България и това се оказва много трудно. Те трябва да стигнат дотук и след това ни облекчават много, защото без да напускат държавата, ние можем да им увеличим разрешителните и визите.

- Колко хиляди работници са нужни да се обезпечи сезонът?

- Трудно е да се отговори. Някои колеги от бранша си позволяват да дават точни цифри, но не е толкова лесно. При положение, че само в Бургаска област има над 500 хотела, които имат нужда от чужди служители... само за моя хотел са около 60 човека, бройката със сигурност е в десетки и да не казвам стотици хиляди. За наше съжаление ние предлагаме на нашите служители само сезонна заетост - 6 до 7 месеца. Всеки човек обаче трябва да може да изхранва семейството си и за тях това не е достатъчно, нужна им е целогодишна заетост. От друга страна, официално в България безработицата е малко над 4%, като 2/3 от тези хора са трайно безработни и разчитат изцяло на социални помощи. Наличната работна ръка в България е наистина малко.

- Смятате ли, че туристическият бранш донякъде сам си е виновен -  взима кадри, обучава ги за едно лято, а на следващото те или не се връщат, или не ги търси самият работодател?

- Такава е ситуацията не само в туризма. Всяка една сфера на българската икономика изпитва невероятен глад за служители. Дори и в производството. Не визирам само Бургаска област, а София, Пловдив, Варна. Навсякъде е едно и също. Факт е, че отделяме огромен ресурс, за да обучим служителите си в определена професия. Ако трябва да говоря за себе си, аз квалифицирани служители имам - готвачи, мениджъри и експерти, които се връщат всяка година. Но една голяма част от работниците от трети страни, след като бъдат обучени в България, пишат в автобиографията си, че са работили в хотел от висока категория и по този начин, колкото и груб да е изразът - се пласират по този начин в други държави, с които по отношение на възнаграждения не можем да се конкурираме. Въпреки че мой колега наскоро каза, че сме длъжни да си взимаме кадри от Западна Европа.

- Това звучи доста... странно.

- Определено. И трябва да сме здраво стъпили на земята. Въпреки че през последните години постоянно увеличаваме възнагражденията - с приблизително 20% всяка година. Далеч сме от заплатите в Западна Европа, но това е състоянието на българската икономика. Ние не можем да утроим възнагражденията в бранша. Тази година увеличихме цените на услугите с 3-3.5%, което е повече от 2 пъти по-малко от официалната инфлация у нас. Реалната инфлация е двуцифрена.

- Работниците, които идват от трети страни, имат ли трудова дисциплина и за какви позиции ги търсите?

- Търсим основно нискоквалифицирани или неквалифицирани служители - помощник в кухня, камериерки и т.н. Най-ниското ниво в йерархията.

- Някои се оплакват, че може да не отворят заради липса на персонал. Вярно ли е това, или е силно преекспонирано?

- Действително е точно така и ситуацията в някои хотели е наистина тежка. Особено тези, които отварят по-късно. Така например при мен този проблем го няма, защото хотелът ми функционира от няколко дни, а служителите са назначени на работа поне от 1 април. Това до голяма степен ни помага. Но много от колегите отварят в средата на май, дори и към края. Има и такива, които отварят през юни. Те не са интересни за потенциалните служители, защото за тях 3-месечна заетост е много ниска. Всички в туризма сме оцеляли много години и смятам, че пак ще оцелеем. Но всеки хотел набавя определен брой кадри, за които винаги има недостиг. Но работният товар, който се изсипва върху тези служители, е огромен. Ние намираме начин да оцелеем, но е много трудно. Вече не искаме държавата да ни помага. Искаме тя да не ни пречи. Искаме тя да улесни процедурата за наемането на лица от трети страни. Това е спасението и това е нормалната тенденция, която се вижда от над 20 години в Западна Европа. Основният стълб на икономиката на ЕС е Германия, а тя наскоро обяви, че търси няколко милиона служители. Испания обяви, че в сферата на туризма има нужда от 400 000 човека.

- Какво ви е мнението за интеграцията на малцинствените групи в България? Могат ли те да помогнат?

- За мен това е бъдещето. Този модел е успял в много държави, като например в САЩ. Ние имаме служители от малцинствата. Мисля, че няма обект, в който да няма такива. Но тук идва държавата, която трябва да предостави адекватно образование на тези хора, за да можем ние, като работодатели, да ги извадим от гетата, трябва те да са образовани. Поне да могат да четат и да пишат. Те имат желание да работят, това трябва да се подчертае. Аз лично имам служители от малцинствата, които са изключително дисциплинирани и знам, че мога да разчитам на тях.

- А трябва ли фокусът на държавата да е върху малцинствата?

- Това, което трябва да се направи в краткосрочен план, е облекчаването на процедурата за издаване на разрешителни и визи за чужденци чрез няколко стъпки. Първо да се увеличат служителите в консулските служби и във Външно министерство. Хората, които отговарят за визите, са в много намален състав и не могат да обработят такъв обем работа навреме. Трябва да се зададе и въпросът дали е адекватно възнаграждението на държавните служители. Ще дам пример с мои служители, които са от Турция и които могат да влизат в България за период до 3 години. Докато получат разрешителното минаха буквално 11 месеца. Ние бяхме набелязали повече хора като брой, но повечето от тях се отказаха, защото счетоха, че сме несериозни. А всъщност ние разчитаме на държавата.

- Какво бихте казали на управляващите?

- Основно трябва да помислят за това, че когато говорим за туризъм, ние официално гарантираме над 14% от БВП на България и 17-18% по неофициални данни. Те трябва да ни дадат шанс да работим. Това, което в момента искаме, е единствено облекчаването на процедурите да могат да протичат по-бързо и по-лесно. Когато вече имаме стабилно правителство, приоритет трябва да е това всичко да се случва по електронен път. От няколко години имаме и ведомство с министър, който отговаря за електронното управление, но реално нищо не сме видели досега. Направени са някакви стъпки в правилната посока, но те са крайно недостатъчно. Новият софтуер за шенгенските визи, доколкото ние разбираме, не е сработил и две седмици не са издавани никакви визи. За този период се е натрупал още по-голям брой документите, които не могат да се обработят навреме. При нас вече има много отказали се чужденци. Румъния е най-близко до нас. Там ситуацията е идентична с недостига на работна ръка. Те имат споразумения с няколко страни, една от които е Виетнам. Ние имаме гости от Румъния в хотела и един от тях ми разказа, че във фирмата си има работници от Непал, които са пристигнали в северната ни съседка в рамките на месец-месец и половина. Несравнимо е. Държавата там наистина се опитва да им помогне. Ние генерираме огромен приход за държавата, но за да можем да внасяме сумите в хазната, тя трябва да положи повече усилия. Няма да говоря за инфраструктурата, която е в окаяно състояние, проблемите на Летище Бургас и т.н. Миналата година мои туристи кацнаха на Летище Варна, тази година ми писаха, че няма да се върнат. Причината е, че пътят между Варна и Слънчев бряг е кошмарен. Трябва да се положат много повече усилия от управляващите. 


В категории: Бизнес


55
Коментара по темата
55.
А така
08.05.2024 10:38:34
0
1
Изгонихте питомното,
Сега гоните дивото.
Сами си го направихте.
54.
Сертифициран малоумник
05.05.2024 12:25:10
0
1
И кои са малцинствата в САЩ?
53.
Гари
04.05.2024 23:13:14
1
2
Клиент: Всичките хотелиери ли са такива дебббили! За сметка на това булгурите са денонощно пияни, заляни и на по 3-4 вида наркотици! Слава на старческата соцклоака това имбецилно племе до 10г.е на ликвидация и за добро.
52.
Дидо
03.05.2024 07:31:06
0
7
Алооо, хотелиерчето - що не питаш Симеончо, Сергейчо, Сопола, Лойко и Томислвавчо Дончев за "Десетилетието на ромското интегриране" - 10 МИЛИАРДА ЛЕВА, и за "електронното правителство - 2 МИЛИАРДА ЛЕВА??...Питай ги тях, бре!Аз, ние, какво сме ти виновни, че нямате слуги?Ей къде е Гърция...Аре,
51.
КОЙЧО
03.05.2024 05:36:39
0
3
А БРЕ ГАНЬО ТИ КЪДЕ ОТИДЕ ЧЕ ЗАМИНА ДЕ ТАКА С ТО З ГЪЗ ЛАЙНЕН С ТЕЗ ЛАЙНЕНИ ГАЩИ КАК ЩЕ ПРЕПЛУВАШ ОКЕАНА БРЕ
50.
Филипини
02.05.2024 19:44:13
0
13
За да имаш кадри трябва да си ги отгледаш. Техникум по туризъм. Гимназия по туризъм. Обучаваш си родни кадри, Плащаш им достойно . Имаш местни и полезни кадри.
49.
Аз
02.05.2024 14:08:33
0
12
... Браво! Много стойностни и съществени коментари!...
... Спецификата на малцинствата в САЩ е друга и добре Ви я описаха преди мен...
...
Много ключово е, че:
Редица европейски лидери и експерти обявиха интеграцията на ромите в евр. съюз. - за пълен провал ! И много много много пари отишли "на вятъра "!!!!
Това може да го видите , официално е!
... Въпросният Александров , лично той явно или този факт не го знае, или говори без сам да си вярва!
Живи и здрави!
48.
АНАЛизатор
02.05.2024 10:03:44
0
9
Тиквата нали 10 години прави електронно правителство, сума ти пари усвои? Къде е електронното правителство!
47.
Додо
01.05.2024 22:34:18
0
3
Ако украинците са и малцинство.
46.
Гост
01.05.2024 20:20:09
1
10
Ами интегрирайте ги, какво чакате държавата?!? Отивате в махалите и им предлагате работа с хубава заплата, не жълти стотинки и ще преизпълните петилетката!
45.
Диктатурата не е умряла
01.05.2024 19:19:37
0
9
Смачкахте хората, смачкахте държавата
44.
Койчо
01.05.2024 18:25:44
1
8
Перестанете да се държите като големи господари над малцинствата, защо да не вземете правилни и честни решения за тези бедни и страдащи малцинствата, поради вашето тъпо поведение, гордост и отвращение към тях, те се превърнаха на такива Каквито вие желаете да ги виждате. Живков Успя да ги употребява във всичките области, и да им даде и образование, минимум основно. А ВИЕ, господа крадци и мошеници, ги превърнахте в животни.
Но има Бог, Който ще каже последната си дума за вашето коравосърдечие, и ненавист към творението Му. Те абсолютно са такива хора облечнни в плът и кръв като всяко творение сътворено от Него.
За всичко ще се отговаря пред Всевишният и Справедлив Съдия. Всички ще перестанем пред Него.
За всичко ще се дава отчёт.
Не обвинявам никого, не съм Съдия, Господ е Съдия.
Радвам се че много голям процент от тях са напуснали за винаги вашата омразна и фалшива държава. От вас европейци никога няма да стане.
Див и безбожен народ.
43.
Недялка Василева
01.05.2024 16:17:10
0
17
Да спре държавата да им плаща помощи на калпак и само така ,,малцинствените ,,групи ще могат да се включат в пазара на труда, а не да паразитизират върху гърба на останалата част от населението.Скоро ние българите ще сме малцинство и ще ми е много интересно ,когато ние изчезнем кой ще хрантути циганите в България?
42.
до 41
01.05.2024 13:12:33
1
10
Всичко това е вярно, но не го прави действително САЩ, въпреки че така изглежда на повърхността. САЩ са просто милитаристичната и донякъде финансова ръка на собствениците на света и от много години се разрушават по абсолютно същата рецепта, също отвътре. От 2020 процесът силно се ускори, както и във всички други държави.
41.
ОцелялОтСДС-Чумата
01.05.2024 13:02:05
7
15
Краварете(ФАЩ) , пардон "партньорЕте" имат съвсем други планове за нас.Най- напред сринаха икономиката ни,унищожавайки промишлеността и селското стопанство, после - разрушиха държавността, съсипаха армията, като по този начин унищожиха подредената ни и богата някога държавица и продължават смело и мощно напред - да доопростачат нацията ни, следвайки доктрината на някогашния шеф на световните терористи от Сереуто - Алън Дълас.
40.
до 25
01.05.2024 12:46:13
0
10
Не е точно така. Мексиканците са много и по-голямата част от тях са скромни и работливи хора. Те държат на семействата си, религиозни са и въобще не се занимават с наркотици. Е, има и банди и дилъри, разбира се, но те не са болшинството.
39.
До 38
01.05.2024 12:44:59
0
8
Не само работят,но и ги притежават.Отделно се напълни и с индийски заведения.
38.
до 10
01.05.2024 12:39:36
0
7
Казаното е вярно, но не се отнася до всички... Има и много индийци работещи в евтини мотели. Други пък имат малки етнически магазинчета.
37.
до 2
01.05.2024 12:33:32
1
13
Именно! Тези работници реално погледнато ще им излязат по-скъпо. Според мен това е просто една от пътеките на провежданата политика на подмяна на местното население в цял свят.
36.
Тези
01.05.2024 12:30:22
0
24
които навремето им раздадоха куфарчетата и ги назначиха за бизнесмени и милионери изгониха половин България и продължават да я гонят. Въпросните алчни некадърници и безхаберници в мутризма пък се гавреха с останалите българи през това време. Е, сега дойде Видов ден и всичките дружно ще берат плодовете на дългогодишните си усилия! Да ходят да си търсят неоткрити племена в джунглите, защото дори и хората от изброените държави не са толкова глупави и закъсали че да се примиряват с номерата им повече от един сезон! А и те могат да отидат в други държави, където ще бъдат уважавани и по-добре платени.
35.
robowladelci
01.05.2024 09:58:35
1
21
Напълно съгласен с коментар 20. Просто вдигнете заплатите, спазвайте кодекса на труда и ще си намерите нормални хора за работа. Ето днес е 1 май - официален празник. Защо не излязат от инспекцията по труда само по централните улици да се завъртят - магазини, ресторанти, хотели и т.н. В 99% от случаите хората са на работа без да им се плаща двоен надник, без да са си давали съгласието да работят извънредно. Да не говорим върху тези допълнителни доходи да се платят осигуровки, данъци и т.н. После що нямало нормални, лоялни хора за работа...
34.
дрф
01.05.2024 08:39:50
0
20
На всички ни е ясна ситуацията. Проблема идва от манталитета прецакай другарчето и от двете страни на теудовия пазар. Това води точно наникъде. Господина управитвл на хотел да си оправи неговата градинка. Адекватни заплати, условия и отношение. Който си заслужава да го задържа. Ако трябва да мисли за спомагателен бизнес, за да им намери работа в неактивната част от сезона и да успее да ги задържи. Всичко друго е хленчене и оправдания. Работил съм с доста ромляни из хотелите. Мързи ги на 70 процента някъде. Останалите поработват. Има си ги особеностите на етноса. Бил на сватба и три дни го няма. Напуска един о с него още пет. Яко крадене от хотела и гостите. Украинците са горе солу 50/50 като желание за работа. Сега може и заради войната да сампо-организирани. За азиятците не знам. Имал наблюдения, че освен Японците всички други са доста мизерни. Мен лично в София ме обслужва на рецепция персонал, който не говори български. Бяха гърци. Аз лично повече няма да отида в този хотел. Адски е неприятно в родната ти страна да тв обслужват на друг език.
33.
Професор Тръц
01.05.2024 08:28:56
0
27
Тези работници от Непал са родени на голяма надморска височина и когато пристигнат на морето в БГ атмосферното налягане им влияе зле и работят като ръждясали, Препоръчвам на алчните хутелиейри да взимат от Буркина Фасо Танзания и Мадагаскар,, и да не забравят да искат и снимка на зъбите(така едно време са купували роби на Краварският Янки ПАЗАР)
32.
1
01.05.2024 08:22:40
0
19
Александър Александров е собственик на един от големите хотели в Слънчев бряг. Какъвто журнализма такъв и туризма.. г-на е управител а не собственик.
31.
до 26
01.05.2024 08:18:14
0
13
Мислиш ли че не е? Основният им персонал от години камериерки кухня ресторант са цигани и то доста мързеливи.. ама нормално за средна заплата 1000лв
30.
Ще го разберат по труднивт начин явно
01.05.2024 06:49:09
0
28
Не им се плаща и са склонни да докарат хорс, които след това ще им взривят хотела. То голям рев, голямо нещо. Като не осигуриш персонал, не отваряш, а като не отвориш няма мъни, като няма мъни се фалира. Като не намираш персонал за 1000лв, вдигаш заплати докато се появят кандидати. Почваш от 2000лв за камериерка за 40 часова работна седмица и овъртайма се плаща на час както е в белите държави.
29.
Аз лично
01.05.2024 06:42:31
0
24
Няма да ми е приятно в България да ме обслужва индиец или пък някой от този район . И нашите хотелиери са в голяма заблуда . С този номер може да задържат за известно време . Но после като им се отворят очите ще искат повече и пак няма да са евтини. Само който е живял с индийци има на представа колко са гнусни . Но това им е културата .
28.
Хахаха
01.05.2024 06:35:35
1
19
Ще останете без вилици и лъжици !
Гокато забранят кючеците тогава тепърва може да започне някаква интеграция .
27.
Каунь
01.05.2024 06:08:50
0
27
Искат с трици маймуни да ловят!
26.
ТБС
01.05.2024 02:49:07
0
35
Интегрирай си ги в твоя хотел бе тъпак.
25.
Чил Жил
01.05.2024 02:14:08
1
28
Тука малко работата е, видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак

Първо на първо, в САЩ има 400 милиона човека почти, 1% от малцинствата им да стават за нещо, ей го къде са ти стотици хиляди работници, останалите 99% са на фентанил припаднали под някой мост или се колят и стрелят за някое златно или сребърно синджирче, такава им е културата

Тук малцинствата да са колко 1 милион макс, от тях има много напълно неграмотни и неуки и некъпали се с месеци и години, има и много тарикати които няма как да работят за Бай Ганьо, има и много циганета с занаят дето се занимават с строителство и т.н. и правят по 2-3-4 бондака на месец, те също няма да се хванат да работят за бай Ганьо, има и много цигани дето са пуснали жена им и сестра им да проституират в Германия примерно, те също няма да работят

Пробвате се като удавник за сламка да хванете нещо, ама коня отдавна е изтрърван, че да го гоните

Всеки нормален, ако му се налага да работи нещо би отишъл да бачка в някой кирлив склад в чужбина отколкото да бачка за някой български робовладелец с 5 мозъчни клетки
24.
Тончо
30.04.2024 23:54:24
10
10
# 10
“ Почти всички индийци в САЩ са деца на много богати РАДЖИ и управници в Индия завършили скъпи САЩ Университети бачкащи за 12-15.000$ на месец в пристижни корпорации“
Ко каза? Ко?
23.
Тончо
30.04.2024 23:51:23
3
6
# 7
“ ако бачка 12 часа смяна последните 4 часа стават двойно 20$-24$”
“ проста задачка за 2 клас колко взича на дет “
“ в хотел Лас Вегас или Атлантик Сити значи излиза чинимум”
Ко каза? Ко?
22.
*********
30.04.2024 23:36:35
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
Тончо
30.04.2024 23:20:01
0
28
“ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ“
Ко каза? Ко?
20.
Много е просто
30.04.2024 22:15:23
0
49
В хотел: камериерка и пиколо -2000 лв нетна заплата, нормално работно време (5 × 8 ч), рецепционист - 2400, фронт офис - 2800,управител 3600-4000 лв. Зимата на тези които държите да се върнат следващото лято -30% от заплатата без да са на работа. Ето , просто направете това и ще имате хора, не ви трябват непалци, узбеки и т.н.
19.
Пффффф...
30.04.2024 21:51:56
0
40
...този модел успя в САЩ !
Да, САЩ ! Обаче тук е България!
Велики глупости дрънка този !
18.
бургазлия
30.04.2024 21:29:22
0
32
ИСКАт аборигени да дойдат ,защото нямат никакво намерение ди им платят за сезона,kakto dosega sa pravili s bulgarskite rabotnici ,но аборигените са доволни щот от тука ще емигрират в западна европа.
17.
Свърши се
30.04.2024 21:13:58
0
53
Експлоатацията на българските работещи трябва да приключи.Достойно заплащане на труда на хората,нищо повече.
16.
До 13
30.04.2024 21:12:57
2
33
Малките земеделци нямат нищо общо с ония намазаните,които карат бентлитата.
Държавата се гаври с малките.
15.
*********
30.04.2024 21:11:42
0
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
номер 10
30.04.2024 21:11:25
1
19
контекста на разговора е друг,интелигентен сър,нещо не сте в парадигмата на света
13.
Аз
30.04.2024 21:01:07
0
51
Ей,само реване. И тези ли фалират като земеделците всяка година и държавата им е все длъжна. Длъжна в частен бизнес!? Като не можеш да се справиш и като не ти се плаща на хората да ти изкарат парите,фалирай и на борсата,те таковам в капута
12.
дебили бургас
30.04.2024 20:54:12
2
54
Поредния измамник. Вече седмица обикалям Слънчака да търся работа като камериерка, общ работник или подръжка.... Не искали българи, искали роби на които да приберат паспорта и да ги гърчат!
11.
Бай Митю съм
30.04.2024 20:47:57
0
19
БУХАХАХАХАМАХАХА
10.
до 5
30.04.2024 20:43:25
7
25
В САЩ индийците НЕ са бедни напротив достааа зоможни и богати.
Много от тях са ШЕФчета и менажери особено във Фармацетивчиния бизнес и банковия сектор и си строят огромни Ашрами-храмове в индийски стил до имения със огромни голф комплекси
Индийци в хотел в САЩ НАМА да видиш освен като тости в 5*.
Почти всички индийци в САЩ са деца на много богати РАДЖИ и управници в Индия завършили скъпи САЩ Университети бачкащи за 12-15.000$ на месец в пристижни корпорации
9.
Въпрос към "хотелиера"
30.04.2024 20:41:25
1
60
На какъв език ще си поръча немския турист на непалския сервитьор?
Това ли е стратегията в туризма? Чуждестранните туристи да посещават страната ни за първи и последен път?
8.
итар тасс
30.04.2024 20:40:16
12
8
бензин дизел в русия дефицит В России закончился запас бензина из-за Украинских атак на нефтеперерабатывающие заводы, —

Цены на дизель для россиян резко выросли, а на бензин - достигли шестимесячного максимума. Дешевое топливо важно для ведения войны, поэтому атаки на НПЗ важны.

РФ уже запретила экспорт бензина и дизеля. Возможно, ей придется импортировать бензин из резервов в Беларуси
7.
работа работа работа
30.04.2024 20:33:40
1
47
Да ама в САЩ на малцинствата в Туризма плащат минимум 10$-12$ на час при 8 часова смяна ако бачка 12 часа смяна последните 4 часа стават двойно 20$-24$ ,ака бачка НОЩНА счяна двойна надница 20$-24$ на час
Ай ся една проста задачка за 2 клас колко взича на дет негро с 12 часа в хотел Лас Вегас или Атлантик Сити значи излиза чинимум 150$ надница на ДЕН което е
2 7 0 Л Е В А минимална надница умножна по 20 ДЕНА=5400 ЛЕВА (3000 $ на месец минимум)
Тава БЕЗ бакшишите с тях х2 което е над 10.000 лв наши пари
Да не говорим че Мексикaнците НЕ бaчкат в туризма те си работят онлайн дилъри на прахчета и треви за картелите те 5000$ един мексикански дилър ги "развързва 'за половин ден
Неграта също НЕ са от най-работливите за тях е под достойнстмато да сервират на white trash(бели боклуци) и също въртат пакети с дрога по цял ден и слушат генста рап
Тъй че "маймуни с трици" е можело само по СОЦа да храниш вече само яко кинти
Младите момичета с две врътки по гащички в Тик Ток изкарват за ден 1/2мес заплата пък ТИ ходи и обеснявай че ако стане сервитьорка ще изкара бакшиш
6.
Ха ха ха
30.04.2024 20:29:02
0
35
Успех!
5.
рама
30.04.2024 20:28:17
0
34
в СаЩ няма цганско население,този какво бълнува,Индийците се делят на касти именно заради този техен си проблем
4.
Сополче с хотелче
30.04.2024 20:19:48
0
39
Тюо смешник през коя банка ше им плати revolut wise bunq li
3.
бургазлияta
30.04.2024 20:19:19
0
56
ИСКАт аборигени да дойдат ,защото нямат никакво намерение ди им платят за сезона. но аборигените са доволни щот от тука ще емигрират в западна европа.
2.
G
30.04.2024 20:14:10
0
80
Имам чувството ,че някой са склонни да направят всичко ,да платят визи,самолети ,спане и тн ,да докарат някой от Замбия ,но не и да дават нормални заплати за да има кой да работи . Цялата концепция и идеи ,които чувам пак са ден до пладне . То не бяха от Непал ,Алжир и нз си къде хора . Вместо да платите таксите на 200 студента по туризъм ,да им осигурите спокойствие и стабилност .Така после ще имате верни и обучени кадри ,а туристите ще са доволни.
1.
Възмутен теляк
30.04.2024 20:13:44
0
57
Малцинствата са мнозинство вече на много места.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори